2015. december 17

Dacian Cioloş miniszterelnök részt vesz az Európai Tanács ülésén

Dacian Cioloş miniszterelnök csütörtökön és pénteken, Brüsszelben  részt vesz az Európai Tanács ülésén. Az európai vezetők a migráció kezelésére és az EU megreformálásával kapcsolatos brit javaslatra összpontositanak. Kormányközlemény szerint Románia támogatja az Európai Unió külső határianak védelmét fokozó intézkedések gyakorlatba ültetését a belső biztonság szavatolása érdekében. A brüsszeli vitákon teritékre kerül az Orosz Föderációval fenntartott kapcsolatok és a kelet-ukrajnai helyzet, valamint gazdasági jellegű témák megvitatása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.17)

Több ezer személy- és teherfuvarozó tüntetett Romániában

Több ezer teherautóval, taxival és autóbusszal akadályozták a forgalmat Bukarest központjában csütörtökön az országban működő fuvarozó cégeket tömörítő egyesületek által szervezett nagyszabású tüntetésen.  Hasonló tűntetésekre került sor Románia más városaiban is, így például Kolozsváron. A megmozdulás résztvevői a kötelező gépjármű-biztosítási (RCA) kötvények árának csökkentését és az üzemanyagra kivetett literenkénti 7 eurócentes jövedéki adó január elsejétől történő eltörlését követelték. A Vasile Dâncu miniszterelnök-helyettessel és a tiltakozók képviselőivel sora került találkozó után Vasile Ştefănescu, a Romániai Közúti Fuvarozók Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy követeléseik visszhangra találtak és azt az igéretet kapták, hogy mielőbb megoldást keresnek problémáikra.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.17)

Temesvár az 1989. decemberi forradalom áldozataira emlékezett

Csütörtökön, Temesváron gyásznapot tartottak az 1989. decemberi forradalom áldozatainak emlékére. A templomokban és temetőkben gyászistentiszteletet tartottak és virágkoszorúkat helyeztek el a Hősök Temetőjében. A több száz forradalmár, a gyászoló család tagjai és a hősök utódai nem feledkeztek meg arról, hogy december 17-én, Temesváron gyász nap van, közölte a román közszolgálati rádió helyi tudósitója.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.17)

A szociáldemokraták továbbra is az országos minimálbér növelését szorgalmazzák

A Szociáldemokrata Párt (PSD) továbbra is az országos minimálbér növelését szorgalmazza, de nem akar nyomást gyakorolni a kormányra, nyilatkozta csütörtökön Liviu Dragnea pártelnök. „Nem hiszem, hogy a kormány nem emeli meg a minimálbért, de úgy értettem, hogy jelenleg a munkaügyi- és a pénzügyminisztériumnál vitatják e kérdést”. Dragnea szerint a minimálbéremelés nem gyengiti  a gazdasági közegek versenyképességét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.17)

Tiszteletbeli dijat adtak át Ovidiu Miculescunak, a román közszolgálati rádió elnök-vezérigazgatójának

„A romániai zsidó közösség barátja” elnevezésű tiszteletbeli dijat vehette át  Ovidiu Miculescu, a román közszolgálati rádió elnök-vezérigazgatója, valamint az intézmény egyes újságirói, a romániai zsidó közösség által az idők folyamán kifejtett tevékenység támogatásáért. Az előző évek során e kitűntetésbe részesült Ion Iliescu, Emil Constantinescu és Traian Băsescu, Románia volt államfői, valamint Klaus Iohannis jelenlegi államfő, aki ezt a kitűntetést nagyszebeni polgármesteri minősgében vehette át.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.17)