Componenta de la Deveselu a scutului american antirachetă va fi declarată astăzi capabilă din punct de vedere tehnic

Componenta de la Deveselu a scutului american antirachetă va fi declarată astăzi capabilă din punct de vedere tehnic. Aceasta urmează să fie integrată în structura NATO. La Ministerul Afacerilor Externe, ministrul Lazăr Comănescu va găzdui o ceremonie la care va participa printre alţii, ambasadorul american Hans Klemm şi directorul Agenţiei de apărare antirachetă a Statelor Unite, viceamiralul James Syring. Adriana Leu.

Reporter: Activarea sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu reprezintă un proiect de referinţă în consolidarea Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite – se precizează într-un comunicat al diplomaţiei de la Bucureşti. Sistemul de rachetă interceptoare distruge rachetele ostile cu forţa cinetică fără un alt tip de încărcătură explozivă sau nucleară, a explicat la Radio România Actualităţi Bogdan Aurescu, negociatorul şef al acestui acord privind amplasarea în România a sistemului american antirachetă. Invitat în emisiunea Euroatlantica, el a amintit că primul pas în această direcţie a fost făcut în octombrie 2010 şi a explicat de ce scutul a fost amplasat în ţara noastră şi nu în Cehia.

Bogdan Aurescu: Această amplasare corespunde cel mai bine necesităţii de a proteja teritoriile, populaţiile şi forţele aliate de eventuale rachete ostile din afara spaţiului euroatlantic, cu precădere din zona Orientului Mijlociu.

Reporter: Momentul de astăzi este unul important. Reprezintă succesul unor eforturi de foarte mulţi ani în plan politic şi diplomatic, dar şi reuşia negocierilor şi implementării efective a acordului de bază şi a celor 14 aranjamente subsecvente, a declarat la Radio România Actualităţi senatorul Titus Corlăţean.

Titus Corlăţean: Acest acord care garantează securitatea nu doar a naţiunii române, ci şi a naţiunilor din această zonă în state membre ale Alianţei Nord Atlantice are în mod clar un conţinut strategic. Este deocamdată conceput sub forma unui proiect bilateral între Statele Unite şi România, respectiv şi alţi aliaţi, Polonia, Turcia, Spania şi va deveni parte a sistemului de ansamblu al Alianţei Nord  Atlantice.

Reporter: Ministrul Lazăr Comănescu a reiterat ieri într-un interviu pentru DCNews că sistemul nu este îndreptat împotriva Rusiei. Elementele scutului sunt folosite strict pentru protejarea teritoriului şi populaţiei României în faţa unor ameninţări concrete.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 decembrie