Declaraţia comună România-SUA privind dobândirea capabilității tehnice a Facilității de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Baza Militară Deveselu, România

România şi Statele Unite ale Americii promovează dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi consolidarea securităţii în zona euro-atlantică. În contextul Parteneriatului Strategic, România şi Statele Unite anunţă astăzi, 18 decembrie 2015, că principalele componente militare ale facilităţii de apărare antirachetă Aegis Ashore din România, element cheie al Etapei a II-a a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA), au fost finalizate şi transferate comandantului operaţional în vederea integrării viitoare în arhitectura sistemului de apărare antirachetă a NATO.

Dobândirea acestei capabilități reprezintă o creştere semnificativă a capacităţii de apărare antirachetă şi a ariei de acoperire defensivă pentru zona sudică și centrală a teritoriului european al NATO în raport cu ameninţările cu rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune venite din afara spațiului euro-atlantic. Reușita de astăzi demonstrează strânsa cooperare dintre România şi Statele Unite şi angajamentul comun al celor două ţări faţă de stabilitatea şi securitatea regională. Acest anunţ evidenţiază amploarea şi profunzimea Parteneriatului nostru Strategic în acest an, când aniversăm 135 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale.

Etapa a II-a a EPAA sporeşte capacităţile existente ale SUA şi NATO prin modernizarea sistemului de apărare antirachetă Aegis, folosirea unei variante mai avansate a interceptorului Standard Missile-3 şi adăugarea unei facilități de apărare antirachetă terestre SM-3 (denumită și sistemul terestru Aegis) la Deveselu. Aceste îmbunătăţiri completează eforturile finalizate deja pentru dezvoltarea capabilității NATO de apărare antirachetă, inclusiv prin amplasarea unui radar AN/TPY-2 în Turcia, a unui sistem NATO de comandă şi control la Baza Aeriană Ramstein, din Germania, şi dislocarea de nave înzestrate cu capacităţi de apărare antirachetă multi-misiune Aegis, cu baza la Rota, în Spania.

Anunţul de astăzi vine după efectuarea unor ample activităţi de construcţie, instalare de echipamente şi testare, desfăşurate la Deveselu. EPAA contribuie substanţial la securitatea colectivă a NATO, ca parte integrantă a capabilității Aliate de apărare antirachetă.

România şi Statele Unite cooperează cu succes într-o gamă largă de proiecte în domeniul securității, inclusiv în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve şi al altor exerciţii şi operaţiuni la nivel global. În acest context, România găzduieşte periodic reprezentanţi ai Comandamentului SUA din Europa şi ai comandamentelor categoriilor de forţe subordonate pentru efectuarea de antrenamente comune cu forţele militare din Europa Centrală şi din regiunea Mării Negre.

***

DISCURSUL AMBASADORULUI SUA, HANS KLEMM, LA CEREMONIA DE MARCARE A DOBÂNDIRII CAPABILITĂții tehnice a Facilității de apărare antirachetă Aegis Ashore DE LA BAZA MILITARĂ DEVESELU

18 decembrie 2015

Bună dimineaţa. Permiteţi-mi să încep mulţumindu-i domnului Lazăr Comănescu ministru al Afacerilor Externe, pentru găzduirea importantului eveniment de astăzi, precum şi domnului ministru Mihnea Motoc şi predecesorilor săi, pentru că au fost gazde atât de primitoare în vederea instalării amplasamentului de la Deveselu.
Doresc să le mulţumesc şi domnului vice-amiral James Syring, director al Agenţiei pentru Apărare Antirachetă; domnului vice-amiral James Foggo, comandant al Flotei a Şasea şi al NATO Striking and Support Force a NATO; domnului Robert Bell, reprezentant civil principal al Secretarului Apărării în Europa; domnului Steven Cade de la U.S. Fleet Forces Command N8/9 şi domnului Patrick Auroy, adjunctul secretarului general al NATO pentru Investiţii de Apărare, pentru că au parcurs un drum lung pentru a fi alături de noi.
Ne aflăm aici pentru a marca un moment important pentru sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, din România. Parteneriatul nostru în cadrul Etapei a II-a a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA), ce reprezintă contribuţia SUA şi României la apărarea antirachetă a NATO, demonstrează foarte bine de ce SUA şi România au relaţii militare excelente.
La începutul mandatului său, preşedintele Obama a adaptat abordarea noastră cu privire la apărarea antirachetă în Europa pentru a răspunde ameninţărilor în evoluţie.
În februarie 2010, România a acceptat oferta administraţiei americane de a găzdui Etapa a II-a a EPAA, iar în septembrie 2011, SUA şi România au semnat Acordul privind apărarea antirachetă, ratificat de Parlamentul României în decembrie 2011.
Nu pot să nu menţionez activitatea susţinută şi dedicarea negociatorului principal al României în acest proces, fostul ministru al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Domnule ambasador Aurescu, vă mulţumesc pentru toate eforturile depuse la acest proiect.
În octombrie 2013, cu doi ani în urmă, subsecretarul pentru politici al Departamentului Apărării, Jim Miller, şi preşedintele României, Traian Băsescu au marcat începerea lucrărilor la amplasamentul de la Deveselu.
Din acel moment, reprezentanţii României şi ai SUA au făcut eforturi neobosite pentru a asigura încheierea la timp a construcţiei militare a amplasamentului. Mă bucur să pot spune astăzi că toate activităţile principale de construcţie militară de la bază, tot ceea ce este necesar pentru funcţionarea sistemului a fost finalizat şi funcţionează şi că proiectul a fost realizat cu costuri mai mici decât s-a prevăzut, datorită excelentei colaborări cu Guvernul României.
Intrăm acum în următoarea etapă, a testării şi evaluării operaţionale, în vederea pregătirii pentru declaraţia Capacităţii Iniţiale de Operare a acestuia, precum şi a procesului de integrare NATO.
Înainte de a încheia, doresc să clarific scopul exact al acestui sistem şi, nu mai puţin important, ce nu este menit acest sistem să facă.
În primul rând, acest sistem este proiectat doar pentru a contracara ameninţări venite din afara Europei. Aşa cum a spus domnul ambasador Comănescu, NU este, repet NU este îndreptat împotriva Rusiei şi nu are capacitatea de a reprezenta o ameninţare pentru Rusia. Am explicat acest lucru Rusiei cu numeroase ocazii.
Totodată, ne-am oferit să colaborăm cu Rusia pentru a-i atenua îngrijorarea şi, în cazul în care doreşte acest lucru, pentru a-i proteja pe toţi cetăţenii noştri de rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic.
Îi felicit încă o dată pe partenerii noştri români pentru acest proiect şi pe colegii mei de la Departamentul Apărării, care au făcut eforturi susţinute pentru a concretiza acest proiect. Acest moment important pentru apărarea antirachetă a Europei evidenţiază un lucru care a fost întotdeauna adevărat cu privire la cea mai măreaţă alianţă militară din istorie, NATO: atunci când colaborăm în mod profesionist şi ferm, putem realiza orice ne propunem.