Putin: Rusia va continua să-şi îmbunătăţească arsenalul nuclear

Preşedintele rus Vladimir Putin afirmă că ţara sa va continua să-şi îmbunătăţească arsenalul nuclear, dar precizează că Moscova nu intenţionează să utilizeze armele atomice şi nu vrea un nou război mondial. Într-un documentar difuzat azi de postul Rossia 1, Vladimir Putin a mai declarat că Moscova nu îi va abandona pe ruşii care locuiesc în sud-estul Ucrainei.

Corespondenţă din Moscova – Reporter: Alexandr Beleavschi – Preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia îşi va perfecţiona armamentul nuclear ca factor de descurajare şi asigurare a propriei securităţi, dar niciodată – a spus liderul de la Kremlin – nu va agita „măciuca nucleară”. Putin şi-a exprimat speranţa că un război nuclear global nu va avea loc şi nu se va găsi „niciun nebun care să-l declanşeze”, întrucât aceasta ar însemna o carastrofă planetară. De asemenea, a subliniat preşedintele rus, nimeni nu doreşte creşterea numărului de ţări posesoare de arme nucleare. Referindu-se la conflictul din sud-estul Ucrainei, Vladimir Putin a declarat că Rusia susţine reglementarea acestuia, dar nu cu preţul lichidării fizice a populaţiei ruse şi rusofone din regiune, pe care nu o poate lăsa să fie „devorată de naţionaliştii ucraineni”.

Putin a respins acuzaţiile occidentale la adresa Rusiei în legătură cu nerealizarea acordurilor de la Minsk ca pretexte pentru a obţine, prin sancţiuni şi presiuni, concesii din partea Moscovei. Liderul rus a explicat politica SUA şi Uniunii Europene faţa de Ucraina prin dorinţa acestora de a împiedica procesele de integrare în spaţiul postsovietic, în care văd o încercare a Rusiei de a reface Uniunea Sovietică.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 decembrie