Interviurile Radio România Muzical cu Andrei Ioniţă, câştigătorul Concursului Ceaikovski de la Moscova – ediţia 2015

În direct la radio, în direct audio-video pe site-ul www.romania-muzical.ro, marţi, 22 decembrie, între orele 17:00-18:00 poate fi ascultat dialogul purtat de Andreea Chiselev cu Andrei Ioniţă, violoncelistul care anul acesta a câştigat unul dintre cele mai importante concursuri la nivel internaţional: Concursul Ceaikovski de la Moscova, Acesta este unul dintre cele mai relevante succese ale şcolii româneşti de interpretare din ultimii ani.

Andrei Ioniţă (21 ani) este în prezent student la Universitatea de Arte din Berlin şi a obţinut şi alte premii importante, cum este, de exemplu, premiul al II-lea la Concursul ARD de la München (2014). Selecţiuni din gala laureaţilor acestei competiţii vor fi difuzate la Radio România Muzical pe 22 decembrie.

Însă cea mai importantă reuşită a lui Andrei Ioniţă este câştigarea premiului I la Concursul Ceaikovski de la Moscova, atât datorită premiului, în valoare de 30.000 dolari, cât şi a angajamentelor profesionale ulterioare şi promovării mediatice de care se bucură câştigătorii. În 2017, la Festivalul Enescu, şi publicul român va avea ocazia să-i asculte pe câştigătorii concursului Ceaikovski ediţiile 2011 şi 2015: pianistul Daniil Trifonov şi violoncelistul Andrei Ioniţă, evoluând alături de celebrul dirijor Valery Gergiev, implicat de altfel în organizarea competiţiei.

Succesul lui Andrei Ioniţă este cu atât mai important cu cât el este primul român care reuşeşte performanţa de a cuceri premiul I al Concursului Ceaikovski în istoria de 57 ani a competiţiei.

Înregistrarea video a emisiunii Interviurile Radio România Muzical cu Andrei Ioniţă va fi disponibilă ulterior pe contul Youtube al Radio România Muzical.