Partidul Socialist refuză să îl sprijine pe Mariano Rajoy pentru funcţia de premier

În Spania, Partidul Socialist refuză să îl sprijine pe Mariano Rajoy pentru funcţia de premier, a anunţat azi liderul celei de-a doua forţe politice a ţării. O relatare de la corespondenta noastră la Madrid, Annamaria Damian, despre tatonările în vederea formării unui nou guvern, în urma alegerilor de duminica trecută, la care conservatorii lui Rajoy au obţinut cel mai mare procent, dar au pierdut majoritatea absolută în parlament.
Reporter: Astfel, Partidul Socialist se poziţionează acum cu un mesaj de schimbare, după ce iniţial a lăsat să se înţeleagă că parlamentarii săi se vor abţine, la dezbaterile din 13 ianuarie, când se va constitui noul legislativ. În ultimă instanţă, dacă Rajoy nu reuşeşte să formeze un guvern stabil, nu este exclusă varianta unor noi alegeri. ‘Această opţiune este însă pe ultimul loc’ – a afirmat, după întâlnire, Pedro Sánchez.
Pedro Sánchez: Repetarea alegerilor este ultima opţiune. Partidul Socialist va analiza toate posibilităţile pentru formarea unui guvern al schimbării, un guvern care să dea stabilitate ţării noastre. Socialiştii, care au obţinut la alegerile de duminică 90 de mandate în noul parlament, doresc preşedinţia Congresului Deputaţilor şi să rămână în opoziţie, dacă Mariano Rajoy reuşeşte să alcătuiască executivul. Premierul în funcţie, Mariano Rajoy, i-a convocat la discuţii şi pe liderii partidelor Podemos şi Ciudadanos, care anterior şi-au precizat poziţia. Pablo Iglesias, de la Podemos, a declarat că va vota împotriva unui guvern popular, iar Albert Rivera, de la Ciudadanos, a precizat că formaţiunea sa va facilita investirea lui Rajoy, abţinându-se de la vot.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie