Revista presei internaţionale – 23 decembrie

Pragul de 1 milion de refugiaţi a fost depăşit în Europa de la începutul acestui an, arată cele mai recente date publicate de către Organizaţia Internaţională pentru Emigranţi (OIM) şi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Le Monde scrie că „La 21 decembrie, aproximativ 972.000 de persoane traversaseră Marea Mediterană, conform cifrelor UNHCR. Alţi 34.000 au sosit în Bulgaria şi Grecia, după ce tranzitaseră Turcia”. Organizaţia Internaţională pentru Emigranţi arată că „Totalul reprezintă fluxul migrator cel mai ridicat de după cel de al Doilea Război Mondial”. Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi afirmă că „În vreme ce sentimentele anti-străini iau amploare în unele locuri, este important să recunoaştem contribuţiile pozitive ale refugiaţilor şi imigranţilor în societăţile în care ei trăiesc”, mai precizează Le Monde. Iar agenţia sârbă Beta arată că de la începutul anului, doar în Serbia au fost înregistraţi aproximativ 600.000 de solicitanţi de azil.
Totuşi Germania raportează o scădere a numărului de refugiaţi în ultimele zile, presa internaţională punând acest aspect pe seama înfrângerilor suferite de gruparea ISIS. Un asalt de amploare are loc în oraşul irakian Ramadi, unde forţele armate irakiene încearcă să îi îndepărteze pe militanţii din cadrul grupării Statul Islamic, care au cucerit localitatea la începutul anului, notează Al Jazeera. Publicaţia precizează că forţele regimului de la Bagdad deţin controlul deja a peste jumătate din oraş.
Din actualitatea politică europeană, presa reţine demersurile privind formarea unui nou guvern în Spania dar şi în Republica Moldova. Potrivit Diario Economico, actualul premier Mariano Rajoy „este tot mai departe de a reuşi să formeze guvernul”. După ce „Socialiştii din PSOE arată clar că nu susţin guvernul prezidat de Mariano Rajoy şi fac cu ochiul partidelor de stânga”, Spania se confruntă – cităm – „cu cea mai mare criză politică de la restaurarea democraţiei, în 1978, acesta fiind primul mare test pentru regele Felipe VI”, potrivit Diario Economico. Totodată, separatiştii din Catalonia au ajuns la un acord preliminar privind formarea unui guvern regional favorabil independenței, arată The Guardian.
Noi încercări de formare a unui guvern au loc şi în Republica Moldova, unde premierul desemnat Ion Sturza a început negocierile cu partidele privind structura noului executiv. Premierul desemnat a afirmat că fiecare membru al echipei pe care o propune va semna un act prin care își va asuma responsabilitatea pentru ceea ce face, arată portalul de ştiri Timpul din Republica Moldova.
La Bruxelles, Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European a cerut Comisiei Europene clarificări despre obiceiurile de muncă ale Corinei Creţu, comisarul UE pentru Politici Regionale, arată portalul Politico.eu. Solicitarea vine în urma unui material publicat pe platforma online amintită, potrivit căruia aproape jumătate din membrii personalului comisarului au demisionat de la începerea mandatului. Potrivit Politico.eu, şeful de personal al Comisiei va răspunde solicitării în cursul unei audieri în ianuarie.
„Jocul sanţiunilor între UE şi Rusia” este titlul sub care Forbes descrie cele mai recente măsuri şi contramăsuri pe care şi le aplică cele două părţi în contextul crizei ucrainene. „Într-o mişcare aşteptată, Uniunea Europeană a anunţat extinderea sancţiunilor economice la adresa Rusiei în urma intervenţiei în estul Ucrainei. Ruşii şi-au aplicat şi ei sancţiunile la adresa Uniunii. Apoi Ucraina a primit o ofertă bună de comerţ cu UE, ceea ce a făcut ca Rusia să impună mai multe sancţiuni împotriva Kievului”, scrie Forbes. Totodată, Rusia a anunţat că va pregăti măsuri de răspuns şi la extinderea listei sancţiunilor americane, pe care le consideră ilogice şi neprieteneşti, după cum arată TASS.
Vorbind tot despre pierderi şi câştiguri, revista Frobes a publicat clasamentul celor mai rentabili actori de la Hollywood în anul 2015. Liderul clasamentului este Chris Evans, care a adus studiourilor cinematografice câte 181,8 dolari pentru fiecare dolar cheltuit pentru el, în special datorită filmelor din seria Avengers. El este urmat de Mila Kunis şi Scarlett Johansson, mai arată Forbes.

(Florin Matei, Agenţia de presă RADOR)