Premierul desemnat al Republicii Moldova, Ion Sturza, anunţă că va cere votul de încredere al parlamentului pe 4 ianuarie

La Chişinău, premierul desemnat Ion Sturza anunţă că va cere votul de încredere al parlamentului pe 4 ianuarie. Până atunci, continuă consultările în vederea elaborării programului de guvernare şi a formării echipei viitorului guvern. Radio Chişinău transmite însă că în legislativul Republicii Moldova s-a constituit o nouă forţă politică, formată din 34 de deputaţi din totalul de 101. Aceasta ar urma să facă propria nominalizare pentru funcţia de premier, după cum relatează Ala Boţan.

Reporter: Ion Sturza a anunţat astăzi, la o conferinţă de presă, ca a pregătit două liste cu candidaţi la funcţia de membri ai guvernului. Prima este formată din persoane neafiliate, care nu au făcut niciodată parte dintr-un partid. O a doua variantă ar include şi reprezentanţi ai partidelor, dar care să renunţe la funcţiile din partid pe durata mandatului. Candidatul desemnat a precizat că va pretinde la dreptul exclusiv de a propune patru miniştri – cel al finanţelor, economiei, justiţiei şi internelor. Ion Sturza promovează ideea unui guvern de tehnocraţi, care ar urma să fie investiti cu un mandat pe un termen prestabilit până când va fi depăşită criza politică şi economică. Ion Sturza a calificat drept extrem de gravă situaţia din Republica Moldova, menţionând că există riscul ca începând cu luna februarie să apară restanţe la pensii şi salarii.

Premierul desemnat a avut zilele trecute consultări cu reprezentanţi ai trei partide parlamentare, dar a primit asigurarea că va fi votat doar de către Partidul Liberal Democrat. Celelalte formaţiuni au anunţat că nu vor susţine guvernul său. Totodată, astăzi, în legislativul de la Chişinău a fost creată o „Platformă social-democrată pentru Moldova”. Ea are 34 de membri, deputaţi din Partidului Democrat şi foşti deputaţi comunişti care au părăsit zilele trecute partidul. Noua platformă a anunţat că va înainta propriul candidat la funcţia de premier. Nici una dintre cele două forţe politice nu are deocamdată minimul necesar de voturi, 51 din 101.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 decembrie