2015. december 28

Mircea Dogaru újabb tiltakozásokra figyelmeztetett
A kormány elkötelezte magát, hogy december 31-ig közli a minimálbér helyzetét, melynek növelését az Elbocsátott Katonai Káderek Szakszervezete is szorgalmazta. Az emlitett szakszervezet és más civilszervezetek tagjai hétfőn a kormány székháza előtt tiltakoztak. Csaknem 500 személy juttatta kifejezésre elégedetlenségét a nyugdijak kiszámitása miatt, miután a kormány sürgösségi rendeletet fogadott el ez irányban.Mircea Dogaru, az Elbocsátott Katonai Káderek Szakszervezetének elnöke felhivta a figyelmet, hogy újabb tűntetésekre kerül sor, amennyiben nem oldják meg a tiltakozók követeléseit. Dan Suciu kormányszóvivő a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a kormány felülviszgálja a tiltakozók által beterjesztett beadványt. „A  katonai nyugdijasok nem veszitenek nyugdijaikból, amelyek nem növelhetőek az általuk ójatott összeggel”, fűzte hozzá a szóvivő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)
A munkaügyi miniszter megvitatja a szakszervezetekkel is a minimélbér növelését
A munkaügyi miniszter a szakszervezetek és a munkáltatók képviselőivel találkozik, hogy megvitassa az országos minimálbér növelésének lehetőségét. Bogdan Hossu, az Alfa Kartel Szakszervezeti Szövetség elnöke reményének adott hangot, hogy a kormány szerdáig kihirdeti az erről szóló jogszabályt. „A cél az, hogy konszenzusra jussunk a kötelező országos minimálbér növelése felöl. Mindenkinek meg kell értenie a minimálbér növelése nem veszélyezteti sem a munkahelyeket, sem a vállalatok helyzetét”,. hangsúlyozta Bogdan Hossu. A kormány az év végéig meghozza a minimálbérre vonatkozó döntését, függetlenül attól, hogy a jelenlegi szint megörzéséről vagy ennek növeléséről lesz-e szó. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -12.28)
Egyes termékek olcsóbbak lesznek a jövő év első három hónapjában 
Az Országos Statisztikai Intézet szerint egyes termékek olcsóbbak lesznek a jövő év első három hónapjában. A statisztikai intézet által decemberben végzett konjunkturális felmérés szerint a feldolgozó ipar menedzserei úgy vélték, hogy az új esztendő első negyedéve stabil lesz a termelés volumene, illetve az árszintek és az alkalmazottak száma tekintetében.Mindezek ellenére a kohászati ipar teljesitménye mintegy 33%-al csökken. Tavaszig az épitkezésben is 38%-al csökken a teljesitmény szintje, mig a szerződések száma 33%-al és az alkalmazottak száma 23%-al lesz alacsonyabb. Ami a kiskereskedelmi tevékenységet illeti, az elemzett időszakban az alkalmazottak 7%-al való növekedésére lehet számitani, az árak 8%-os csökkenése közepette. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.-28)
Az egészségügyi minisztérium külön telefonvonalat létesitett a Colectiv klub áldozatai és ezek hozzátartozói számára
Az egészségügyi minisztérium külön telefonvonalat létesitett a Colectiv szórakozóhelyen október 30-án kitört tűzvészben megsebesült személyek és hozzátartozóik támogatására. Igy, a nap 24 órájában bármikor kérhető segitség a 021.3072.614 telefon számon.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.28)