Asociatia “Viitorul romilor” a derulat, in perioada 1 iunie – 31 decembrie 2015, proiectul european “Voluntari pentru viitor”, prin intermediul caruia a integrat cu succes 2.000 de tineri de etnie roma si 870 de persoane seropozitive in societate si i-au implicat pe acestia in mai multe activitati de voluntariat intr-un centru de voluntariat dotat cu echipamente de ultima generatie.
Programul social-educational a fost organizat in contextul in care, de aproximativ 2 ani, a fost adoptata, in Romania, o lege conform careia activitatea de voluntariat este recunoscuta ca experienta profesionala. Proiectul s-a deruleaza in parteneriat cu Administratia Locala a Comunei Poarta Alba (judetul Constanta), a avut o valoare de 31.001 Euro si a fost finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, Runda 2, Componenta 5. Dezvoltarea Capacitatii ONG-urilor, Retele si Coalitii, Subcomponenta 5.3 – Consolidarea bazei de membri si voluntari ai organizatiilor neguvernamentale si cresterea participarii membrilor/voluntarilor in activitatile ONG-urilor.
In cadrul proiectului, centrul de voluntariat, pus la dispozitie pentru un grup tinta format din aproximativ 3.000 de persoane, a fost renovat si dotat cu echipamente de ultima generatie, in vederea crearii unor conditii optime pentru instruirea voluntarilor. Totodata, s-au organizat dezbateri de tip “cafenea publica”, care au avut ca scop identificarea de masuri eficiente privind atragerea, mentinerea si implicarea voluntarilor in activitati specifice, respectiv identificarea unor activitati atractive pentru voluntari, in vederea multiplicarii activitatilor cu impact pozitiv si asupra altor grupuri defavorizate.
Grupul-tinta a fost implicat si intr-un atelier virtual, la care au participat si alte organizatii din tara si din strainatate, menit sa le ofere ocazia de a face schimb de experienta si de a identifica impreuna cele mai bune mijloace de mobilizare a tinerilor de etnie roma din categorii sociale defavorizate sa participe la actiuni de voluntariat si de a le spori sansele, pe viitor, la angajare, datorita experientei profesionale dobandite in cadrul programului social-educational. Printre altele, voluntarii au fost instruiti in domenii precum Coaching, Fundraising, Scrierea de proiecte si Managementul proiectelor.
Datorita succesului de care s-a bucurat proiectul in societate, alte 9 ONG-uri s-au afiliat activitatilor prezente si viitoare ale Asociatiei “Viitorul Romilor”, si anume: Alianta pentru Unitatea Romilor Constanta, Uniunea Romilor Constanta, Asociatia “Speranta si incredere” Constanta, Asociatia “Rromi – Speranta” Harsova, Asociatia GEDAVE Olteni, Asociatia “Job in Sibiu” din Sibiu, Asociatia APSIPED Constanta, Asociatia FIMSSE Constanta, Asociatia “Regal – Centru pentru Tineret” Constanta. La inceputul lunii decembrie, Asociatia “Viitorul Romilor” a fost propusa pentru a face parte din Grupul de Lucru al Asociatiilor infiintat la nivelul Primariei Municipiului Constanta, iar pentru exercitiul financiar 2014-2020, ONG-ul doreste sa deruleze noi proiecte social-educationale, care sa vizeze un public-tinta mai mare.
“Ideea proiectului a plecat de la oportunitatea pe care ne-o confera Legea Voluntariatului si care le recunoaste persoanelor, care au activat ca voluntari, experienta profesionala. Plecand de la acest context, ne-am am decis ca este o sansa foarte buna de a integra grupurile defavorizate in societate, sa le oferim o sansa de a castiga experienta in munca prin voluntariat, iar aceasta experienta s-o valorice pe viitor intr-un loc de munca platit. De regula, fie ca este vorba de un grup defavoriat sau nu, pentru un tanar aflat la inceput de drum, voluntariatul reprezinta primul si cel mai important pas pentru dezvoltarea lui profesionala si integrarea sa in societatea moderna. Dorim sa le multumit in mod deosebit reprezentantilor de la Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, operatorul Fondului ONG in Romania, pentru sprijinul pe care ni l-au acordat pe toata perioada proiectului – de la consultanta, elaborare pana la implementare”, declara Costel Neculai, managerul proiectului “Voluntari pentru viitor”.
Grupul tinta este format din tinerii de etnie roma si cei seropozitivi, iar beneficiarii directi ai proiectului sunt 820 romi din municipiul Constanta si 1.180 romi in aria judetului Constanta, 870 persoane seropozitive, angajati si voluntari ai Asociatiei „Viitorul Romilor” si ai altor asociatii implicate (100 persoane).
Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene, accesati: www.eeagrants.org si www.fondong.fdsc.ro .