2015. december 29

Románia és Magyarország intézkedett a forgalom megkönnyitéséért az országhatáron
A román és magyar hatóságok egész sor közös intézkedést hoztak a határátlépés megkönnyitéséért Románia nyugati határán, főleg január első napjaiban, amikor a forgalom megnövekedésére számitanak. A román határrendőrség közleményében leszögezte, hogy a gépjárműforgalom megkönnyitését célzó intézkedések nem befolyásolják a schengeni térségben való belépés megkövetelte kritériumokat. A határrendőrség ugyanakkor valamennyi határátkelő igénybevételét ajánlotta a nagy zsúfoltság elkerülése végett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)
Január 1-től olcsóbbak lesznek a vonatjegyek
Január 1-től a vonatjegyek csaknem 4%-al lesznek olcsóbbak a hozzáadottérték-adó (TVA) 20%-ra való leszoritása nyomán. A román állami vasúttársaság személyszállitó részlege (CFR Călători) közleményében megemitit, hogy a vonatjegyek interneten, automaták használatával, illetve a pályaudvar jegyirodájánál vásárolhatóak meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)
Dzsihadista propaganda miatt kiutasítottak egy jordániai állampolgárt Romániából
A Bukaresti Táblabíróság egy jordániai állampolgár Romániából történő kiutasításáról döntött kedden – közölte a román sajtó. Az 1991 óta Romániában élő 52 éves vállalkozó dzsihadista propagandát fejtett ki. A táblabíróság 15 évre tiltotta ki Romániából a Konstancán élő férfit. Az ítélet egyelőre nem jogerős. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) közleményben tudatta, hogy 2014 óta tartja megfigyelés alatt a jordániai állampolgárságú palesztin férfit, akinek a romániai tartózkodását nemzetbiztonsági szempontból kockázatosnak ítélte. A SRI közleménye szerint a férfi a virtuális térben radikalizálódott, és az Iszlám Állam melletti propagandát fejtett ki. A közlemény szerint a férfi a párizsi terrorcselekményeket is megpróbálta legitim aktusként bemutatni. „Az Iszlám Állam tevékenységének a kinyilvánított feltétlen pártolásához tartozik az a készség is, hogy (a kiutasított személy) Románia elleni cselekedetekben vállaljon szerepet” – áll a SRI közleményében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)
Csődbe juthat a Hunedoara Energetikai Komplexum
Az energiaügyi minisztérium becslése szerint a Hunedoara Energetikai Komplexum az idén több mint 400 millió lej értékű veszteséget is elkönyvelhet. „A komplexum helyzete katasztrófális, mi több csődbe juthat”, nyilatkozta Victor Grigorescu tárcavezető, aki kedden munkalátogatást tett a Zsil-völgyében. A miniszter ez alkalommal a Hunedoara Komplexum vezetőségétől azt kérte, hogy vállalja a vállalat katasztrófális helyzetét és hozzon szigorú intézkedéseket a kezelhetetlen helyzetbe való zuhanás elkerülése érdekében. Mint Victor Grigorescu kihangsúlyozta, „a munkahelyek biztonsága és az ország energiabiztonsága az általa vezetett minisztérium prioritását képezik és ilyen szempontból rendkivül fontos a korrekt döntések meghozása a Hunedoara Energetikai Komplexum tekintetében”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)
A Román Posta pályázatokat hirdetett meg kommunikációs hálózatának fejlesztésére
A Román Posta Országos Társasága két pályázatot hirdetett meg elektrónikus kommunikációs hálózatának fejlesztésére. A 17 millió euró értékű szerződések célja egy modern informatikai rendszer, illetve egy versenyképes internet-hálózat kiépitése. Alexandru Petrescu, a társaság vezérigazgatója közleményében leszögezte: a cél az, hogy a román posta is kikerüljön az elavult technológiák világából, mely miatt nem végezhetett hatékony kereskedelmi műveleteket. Mint hozzáfűzte, a jővő évben megkétszereződik az informatizált postai hivatalok száma. Az emlitett két szerződésre tett ajánlatokat februárban elemzi a román posta vezetősége és a pályázatokkal kapcsolatos közléseket  az Közbeszerzések Elektrónikus Rendszere révén hozza nyilvánosságra. Megjegyzendő, hogy öt évi veszteség után, a Román Posta 2014-et több mint 22 millió lej nettó profittal zárta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.29)