Executivul bulgar a evitat o criză a gazelor

Executivul bulgar a evitat în ultima clipă o criză a gazelor provocată de compania privată Overgas, care a sistat livrările din Rusia. Primul-ministru Boiko Borisov a calificat situaţia drept un complot împotriva guvernului şi a mulţumit concernului rus Gazprom pentru rolul acestuia în rezolvarea crizei. Petio Petkov relatează din Sofia.

Reporter: Problema gazelor pentru populaţie a apărut în ajunul revelionului, când compania privată Overgas a cerut companiei de stat Bulgargas să preia aprovizionarea cu gaze a clienţilor săi. Overgas a anunţat că şi-a achitat toate datoriile faţă de concernul rus. Pe data de 31 decembrie, însă, Gazprom a avertizat că va întrerupe, începând cu 1 ianuarie, livrările spre compania privată. Răspunzând cererii guvernului bulgar, ruşii au acceptat să reia aceste livrări, dar prin compania de stat Bulgargas.

Într-un interviu pentru canalul de televiziune BTV, primul-ministru Boiko Borisov a calificat problema gazelor drept un complot împotriva guvernului, a făcut aluzie la articolele şi caricaturile extrem de critice la adresa executivului care apar cu regularitate în ziarul „Sega” finanţat de proprietarul companiei Overgas, Sasho Donchev. Primul-ministru a întrebat dacă cei 250.000 de clienţi ai Overgas, lăsaţi la rece, îşi vor îndrepta nemulţumirea către compania privată sau către guvern. „Sigur m-ar fi înjurat pe mine, nu pe Donchev”, a spus Borisov. El a avertizat că o eventuală întrerupere a livrărilor ar fi avut drept rezultat creşterea bruscă a consumului de energie electrică şi o criză în energetica bulgară. Borisov a mulţumit concernului rus Gazprom pentru înţelegere şi a adăugat „Putin ne iubeşte”.

Expertul în domeniul energie, Martin Vladimirov, a declarat că eliminarea companiei Overgas va putea întări poziţia Gazprom pe piaţa bulgară. Criza ar putea fi evitată dacă Bulgaria ar fi realizat la timp conexiunile sistemelor de gazoducte cu ţările vecine. Fostul ambasador al Bulgariei la Moscova, Iilyan Vasilev, a spus la rândul său că la baza conflictului se află politica companiei Overgas, care şi-a extins activitatea pe terenul rezervat companiei de stat Bulgargas. Ruşii vor încerca, după el, să reînvie proiectele South Stream şi Burgas-Alexandroupolis în scopul de a ocoli Turcia. Borisov a declarat, cu câteva zile în urmă, că numai căderea primului său guvern a împiedicat realizarea gazoductului de tranzit South Stream.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 ianuarie