XINHUA: SUA şi Canada înăspresc regimul vizelor

Odată cu Anul Nou, în America de Nord vin şi legi noi. Jim Spellman de la CCTV [Televiziunea Centrală a Chinei, principalul canal TV de stat – n.trad.] examinează unele dintre modificări.
Cetăţenii a 38 de ţări, incluzându-le pe cele mai multe din Europa, nu au în prezent nevoie de viză pentru a vizita SUA pentru perioade de până la 90 de zile. Acest lucru se numeşte Programul de Scutire de Viză.
Însă curând, orice persoană cu dublă cetăţenie, inclusiv cetăţenii Irakului, Siriei, Iranului şi Sudanului, sau oricine a vizitat aceste ţări de la începutul lui 2011 va avea nevoie de viză pentru a călători în SUA. Congresmenii afirmă că scopul măsurii este împiedicarea intrării în SUA a potenţialilor terorişti. Oponenţii ei spun că legea ar putea bloca şi călătoriile legitime. Nu este clar când vor intra în vigoare noile reguli.
Mulţi dintre călătorii care se îndreaptă către Canada vor trebui curând să se înscrie în programul Autorizaţie Electronică de Călătorie.
Începând de la 15 martie, străinii care intră în Canada dintr-o ţară exceptată de la regimul vizelor vor trebui să se înscrie în acest program, care copiază un program similar existent în SUA. Ulterior, în cursul aceluiaşi an, cetăţenii Braziliei, Bulgariei, Mexicului şi României vor fi eligibili pentru program şi nu vor mai avea nevoie de viză.
Unii angajaţi din SUA vor beneficia de o mărire de salariu.
14 state americane încep noul an cu un salariu minim pe economie mai mare. Unele state au în prezent un salariu minim de 10 dolari pe oră, însă multe se mulţumesc să rămână la salariul minim federal de 7.25 dolari pe oră.

XINHUA (China), 4 ianuarie 2016 (CCTV)

Traducere: Andrei Suba