2016. január 6

Mircea Aron birót nevezték ki a Legfelsőbb Birói Tanács elnökének
A Legfelsőbb Birói Tanács (CSM) tagjai elsöprő szavazattöbbséggel Mircea Aron birót választották a CSM élére. Az alelnöki tisztségre Luminiţa Palade ügyész pályázik. Másrészt a CSM szerdán ismertette 2015. év értékelését. Az elmúlt esztendőben a fő célkitűzés e joghatóság intézményi konszolidációja volt, mondotta Marius Tudose volt elnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.06)
A CSM konkrét választ vár az államfőtől az intézet egyes tagjainak esetleges közreműködéséről a titkos szolgálatokkal
A Legfelsőbb Birói Tanács (CSM) konkrét választ vár Klaus Iohannis államfőtől az intézet egyes tagjainak esetleges közreműködéséről a titkos szolgálatokkal. „Az Ország Legfelsőbb  Védelmi Tanácsának elnöke minőségében az államfőtől transzparenciáról tanuskodó  jelt várunk e kérdés tekintetében”, vélekedett Horaţius Dumbravă biró, CSM-tag. E téma azt követően került a figyelem középpontjába, hogy a Román Hirszerző Szolgálat (SR) egyik tábornoka  a tavaly úgy beszélt a biróságokról, mint amelyek „hadszinterek” lennének a SRI számára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.06)
A tavaly mintegy 1,6 miliárd euró állt rendelkezésre a közvetlen termelői kifizetésekre
A tavaly mintegy 1,6 miliárd euró állt a román mezőgazdasági minisztérium rendelkezésére a közvetlen termelői kifizetésekre. Az emlitett összeget az idén 100 millió euróval növelték. Achim Irimescu tárcavezető a román közszolgálati rádiónak az Agrárkamarák létrehozásának fontosságáról, valamint ebben az időszakban mért alacsony hőmérséklet és csapadékmennyiség idei termésre való hatásáról beszélt. (RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 01.06)
A jövedelem nélkülieknek valószinüleg nem kell fizetniük az egészségbiztositást
A kormány tervbe vette a pénzügyi törvénykönyv módositását az egészségbiztositási hozzájárulás szempontjából. Pontosabban a pénzügyi törvénykönyv 80. cikkelyéről van szó, amely előirányozza, hogy valamennyi állampolgárnak kötelessége befizetni az egészségbiztositási hozzájárulást. Dan Suciu kormányszóvivő szerdán megjegyezte: az emlitett cikkely módositásának célja az, hogy a jövedelem nélküli személyek ne kerüljenek törvényszegő helyzetbe. A kormány a hónap végéig elemzi a tervezett intézkedés fenntarthatóságát, mivel jelenleg úgy tűnik, hogy gyakorlatba  ültetése többe kerül a várt eredménynél, fűzte hozzá a kormányszóvivő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.06)
Folytatódott az elvándorlási hullám
Folytatódott a romániai lakosság elvándorlása 2014-ben a statisztikai hivatal által közzétett legfrissebb adatok szerint. 2014-ben csaknem 185 ezren, 2013-ban 161 ezren és 2012-ben 170 ezren hagyták el Romániát és telepedtek külföldre. Az adatokból az is kiderül, hogy a Nyugat-Európában munkát vállaló román állampolgárok között most a felsőfokú végzettséggel rendelkezők vannak többségben. Változás figyelhető meg a célországok tekintetében is, amelyek közül továbbra is Olaszország maradt a legnépszerűbb, de a második helyen nem Spanyolország, hanem Nagy-Britannia található. Az új célországok listáján megjelentek a skandináv államok és Svájc is. A statisztikai intézet által közölt adatok szerint 2003 óta 2 millió 700 ezer román állampolgár hagyta el az országot, de nem hivatalos becslések szerint számuk akár a 4 milliót is elérheti. (RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 01.06)