În Spania, şeful Executivului insistă unirea cu opoziţia socialistă şi cu partidul de centru pentru a forma un nou guvern

În Spania, şeful executivului conservator în exerciţiu, Mariano Rajoy, a insistat astăzi asupra necesităţii unei alianţe cu opoziţia socialistă şi cu partidul de centru, Ciudadanos, pentru a forma un viitor guvern şi a dat asigurări că va urma în continuare această cale, în pofida unui prim refuz primit la sfârşitul lunii decembrie. Partidul Popular de dreapta al premierului a pierdut la alegerile din 20 decembrie majoritatea care îi permitea să guverneze singur, iar formarea unei coaliţii se dovedeşte acum dificilă. Annamaria Damian ne descrie de la Madrid principalele opţiuni politice.
Corespondenţă de la Madrid – Reporter: Annamaria Damian – Pentru premierul Mariano Rajoy, situaţia politică din Spania se poate rezolva în trei feluri: un guvern majoritar de uniune naţională, un guvern de stânga pe care îl consideră nefast, sau repetarea alegerilor. Într-un interviu acordat postului de radio „Cadena Cope”, Rajoy a insistat pe ideea unui acord în vederea formării guvernului, între Partidul Popular, Partidul Socialist şi Ciudadanos,  ceea ce ar asigura sprijinul a peste 200 de deputaţi. Este, crede premierul, unica variantă bună pentru Spania. Un executiv de stânga, în schimb, poate fi un dezastru, consideră liderul conservator şi premier în funcţie, Mariano Rajoy.
Mariano Rajoy: Nu există altă opţiune politică, rezultatul la urne este clar şi trebuie respectat. Trebuie să încercăm să unim acele forţe politice care sunt de acord în problemele fundamentale, chiar dacă există multe alte teme importante care ne despart. Cu siguranţă, un guvern cu Podemos, partide naţionaliste de stânga sau de extremă stângă cu partidul socialist este negativ pentru interesele ţării. Ar crea o enormă instabilitate politică şi prea puţine certitudini. Nu ar fi bun nici pentru economia spaniolă şi nici chiar pentru politica ţării. Cu o situaţie tensionantă în Catalonia, premierul în fuuncţie consideră că actualul lider regional ar trebui să renunţe la propunerile de secesiune sau să organizeze noi alegeri. La Barcelona, astăzi a anunţat că luni, 11 ianuarie, va convoca un nou scrutin în Catalonia, în lipsa acordului cu Partidul anticapitalist Cup, care a refuzat să îl sprijine la învestire. Mas consideră acest refuz drept o greşeală capitală, dar nu s-a declarat dispus să cedeze locul uni alt reprezentant al coaliţiei, /…/ care a câştigat alegerile regionale în 27 septembrie.