Senatorul rus Konstantin Kosacev susţine că: „Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord ameninţă securitatea Rusiei”

Coreea de Nord şi Rusia au graniţe comune„, a reamintit senatorul rus Konstantin Kosacev, preşedintele Comisiei relaţii externe a Consiliului Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus. Senatorul Kosacev mai susţine că: „Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord ameninţă securitatea Rusiei. Condamn ferm acest test. Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord este o amenințare serioasă la adresa securității țării noastre„, a declarat senatorul rus, adăugând faptul că acest test este „o provocare gravă în fața eforturilor internaționale de neproliferare”. Senatorul rus a menţionat că testele vor agrava relaţiile dintre cele două state din Peninsula Coreeană. Absolut toate acţiunile Coreii de Nord legate de realizarea programului său nuclear ameninţă securitatea naţională a Rusiei, mai susţine Kosacev.
Programul nucelar realizat de Coreea de Nord, ţară care are graniţe comune cu Rusia, de la Phenian până la Vladivostok sunt cel puţin 700 de kilometri, şi orice acţiuni efectuate de Coreea de Nord în acest domeniu afectează în mod direct securitatea naţională a Rusiei„, a scris Kosacev, pe pagina sa de Facebook. Acesta a menţionat că relaţiile dintre cele două Corei se vor deteriora şi mai mult. „Dacă informaţia referitoare la efectuarea testului nu este o făcătură, cum
s-a mai întâmplat anterior, şi datele serviciilor de informaţii externe se vor dovedi veridice, atunci este vorba despre o încălcare a autorităţilor de la Phenian a Tratatului pentru interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO)„, a mai menţionat senatorul rus.
Fac referire în spiritul respectării Tratatului pentru interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), întrucât Coreea de Nord nu este membră a acestui tratat„, a mai scris politicianul rus pe Facebook. Acesta a reiterat faptul că respectivul tratat este deschis din 1996 pentru a adera la el, iar din acel an la el au aderat deja 187 de state. Tratatul pentru interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO) nu a intrat încă în vigoare pentru că este necesară ratificarea sa de cele 44 de state, care sunt specificate în anexa Tratatului pentru interzicerea completă a testelor nucleare. Până în momentul de faţă documentul a fost ratificat de 36 de state, inclusiv de trei state considerate mari puteri nucleare: Rusia, Marea Britanie şi Franţa. Din cele opt state care urmează să semneze tratatul, sunt Coreea de Nord, India şi Pakistanul. Au semnat tratatul, dar nu l-au ratificat alte cinci state: SUA, China, Egiptul, Israelul şi Iranul. Curios este faptul că, atunci când în urmă cu zece ani, în cadrul sesiunii Adunării Generale a ONU, a fost votată o rezoluţie de susţinere a Tratatului pentru interzicerea completă a testelor nucleare (CTBTO), 172 de state au votat în favoarea rezoluţiei, în timp ce alte două două, Coreea de Nord şi SUA, au votat împotrivă. Washingtonul, care se situează pe poziţia de lider în domeniul regimului juridic internaţional de neproliferare a armelor nucleare şi a dezarmării nucleare, în pofida repetatelor sale declaraţii privind intenţia de a ratifica Tratatul pentru interzicerea completă a testelor nucleare, nu face deocamdată niciun pas în această direcţie, ceea ce ar putea deveni fără dubii cel mai putermnic semnal pentru toţi „nesemnatarii” şi pentru cei care nu au ratificat documentul, inclusiv pentru Coreea de Nord”, s-a declarat ferm convins de acest fapt Kosacev. Acesta a menţionat faptul că în respectiva rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU este prevăzută posibilitatea de a ridica sancţiunile la adresa Coreii de Nord, în cazul în care această ţară va respecta toate cerinţele comunităţii internaţionale, cum ar fi de exemplu renunţarea Phenianului la armamentul nuclear şi la absolut toate programele de rachete şi cele nucleare, revenirea acestei ţari în Tratatul pentru interzicerea completă a testelor nucleare, la regimul de garanţii al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi aderarea ei la CTBTO.
Rusia întreprinde absolut tot ceea ce depinde de ea ca acest lucru să se întâmple, din păcate este vorba despre acel caz în care ar trebui absolut toţi fără excepţie să lupte pe câmpul bătăliei. De asemenea, nu ar trebui nici aici să existe duble standarde, conform principiului „nouă ni se permite orice, iar inamicii noştri să respecte dreptul internaţional„, a menţionat el. În opinia lui Kosacev, este evident că astăzi ar trebui să se desfăşoare discuţii urgente în Consiliul de Securitate al ONU. „Interesant este de urmărit comportamentul SUA. Este cazul în care lor le revine cu adevărat o responsabilitate uriaşă şi o şansă unică de a-şi manifesta calităţile de lider. Ar trebui să înceapă cu ei„, a conchis senatorul rus.
Rusia a condamnat, miercuri, testul nuclear efectuat de Coreea de Nord, calificându-l drept o încălcare flagrantă a normelor de drept internaţional, potrivit Agenţiei de presă RIA NOVOSTI.(www.russian.rt.com – 6 ianuarie)/vdraguta/atataru