Expoziţie de carte şi documentarul „La porţile ceriului”, de Ziua Culturii Naţionale, la ICR Budapesta

În 15 ianuarie 2016, ora 18.00, Institutul Cultural Român Budapesta va celebra Ziua Culturii Naţionale, printr-o expoziţie de carte veche şi rară din patrimoniul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” din Oradea, prezentată publicului de doamnele Ligia Mirişan, director şi Tavaszi Hajnal, director adjunct al bibliotecii.

În partea a doua a serii vor fi proiectate fragmente din documentarul „La porţile ceriului”, produs de Grigore Leşe pentru TVR. Documentarul este realizat în limba română, cu subtitrare în limba engleză.

„Întotdeauna m-am întrebat: oare cum s-o fi cântat mai demult în satele româneşti? Cum era muzica în zonele tributare oieritului, cum erau lăutarii şi ce reprezentau ei pentru comunitate? Ce a mai rămas din această muzică? Răspunsul mi-a venit după mulţi ani, urmărind fenomenul din aproape în aproape, cunoscând oameni, stând de vorbă cu lăutarii, ascultându-i la ei acasă.” (Grigore Leşe)

Documentarul „La porţile ceriului” realizat de Grigore Leşe, a câştigat, în 2007, Marele Premiu al A.P.T.R. În 2009 a fost nominalizat la cel mai important festival de film documentar din Asia, Festivalul Internaţional de Film de Televiziune, Shanghai.

Manifestarea culturală dedicată Zilei Culturii Naţionale se va desfăşura concomitent cu spectacolul „La porţile ceriului” organizat de ICR Bucureşti , la Ateneul Român.