Revista presei internaţionale – 8 ianuarie 2016

La un an după seria de atacuri teroriste care au vizat mai multe zone din Paris, în capitala Franţei a avut loc un nou incident în care a fost implicată o persoană bănuită a avea legături cu gruparea Statul Islamic. Un bărbat înarmat a atacat un poliţist şi a încercat să intre într-un comisariat din Paris, scrie Le Figaro. Publicaţia aminteşte că asupra bărbatului, ucis de forţele de ordine, a fost găsit un steag al grupării ISIS şi o scrisoare de revendicare. Iar Le Point comentează – cităm – că „la un an de la atentatul împotriva revistei Charlie Hebdo persistă umbre în jurul atacului care a marcat Franţa”. Publicaţia notează că numeroase întrebări sunt fără răspuns, în special cele privind legăturile din străinătate ale atacatorilor. Daily Mail aminteşte că doar cu câteva minute înaintea atacului, preşedintele francez Francois Hollande adusese un omagiu ofiţerilor de poliţie ucişi la datorie, inclusiv cei trei poliţişti împuşcaţi în cursul atacurilor din 7-9 ianuarie 2015.
Dacă în Europa ISIS pare să îşi organizeze acţiunile sub forma unor atentate, în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii continuă să se înregistreze lupte deschise. A treia zi de ofensivă a ISIS în Libia a fost marcată de atacuri susţinute asupra unor depozite petroliere din nordul ţării, scrie The Wall Street Journal. Publicaţia comentează că atacurile grupării radicale constituie un pericol tot mai mare la adresa industriei petroliere a ţării. The Wall Street Journal mai arată că atacurile generează temeri că gruparea ISIS „plănuieşte să submineze viabilitatea financiară a acordului de pace dintre cele două miliţii rivale şi să obţină controlul asupra Libiei, distrugând principala sursă de venituri a ţării”. Tot în Libia, un atac cu bombă împotriva unui centru de antrenament al poliţiei din vestul ţării s-a soldat cu cel puţin 45 de victime. The Guardian opinează că „acesta este unul dintre cele mai letale atacuri de când militanţii islamişti au început să câştige teren după moartea lui Muammar Gaddafi în 2011”.
Noi tensiuni între Teheran şi Riad, după ce autorităţile iraniene au anunţat că avioane de luptă saudite au bombardat zona din jurul ambasadei iraniene din capitala Yemenului. Ziarul turcesc Zaman precizează că după ce Arabia Saudită a întrerupt relaţiile diplomatice cu Teheranul, Iranul a interzis importurile din Arabia Saudită. Iranul importa produse saudite în valoare de 60 de milioane de dolari pe an, majoritatea importurilor fiind reprezentată de produse textile şi ambalaje, mai scrie Zaman.
Din actualitatea europeană presa internaţională reţine că Uniunea Europeană va aloca un miliard de euro pentru dezvoltarea socială şi economică a regiunilor aflate la frontierele sale externe. Pe lângă unele state membre ale Uniunii Europene, programele de ajutorare vizează şi Armenia, Georgia, Moldova, Ucraina, Rusia, Turcia, Norvegia, Palestina, Israel, Liban, Egipt, Tunisia şi Iordania, notează ziarul turc Bugün. Potrivit publicaţiei, ajutorul va fi furnizat prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regională şi a Instrumentului de Vecinătate Europeană.
Marea Britanie ar putea obţine un plan de reformă a Uniunii Europene pentru a reduce presiunea asupra sistemului intern de asigurări sociale, a declarat premierul David Cameron în urma întâlnirii cu cancelarul german Angela Merkel. Chicago Tribune precizează că premierul britanic urmăreşte să renegocieze relaţia ţării sale cu Uniunea Europeană înaintea unui referendum pe tema viitorului Marii Britanii în cadrul Uniunii.
Tot în sfera politicii europene, presa germană relatează despre întâlnirea cancelarului Angela Merkel cu premierul român Dacian Cioloş. Portalul de ştiri Epochtimes.de scrie că Angela Merkel a salutat eforturile autorităţilor de la Bucureşti privind securizarea frontierelor externe în vederea aderării la spațiul Schengen. Cancelarul german a adăugat că așteaptă concluziile viitorului raport MCV al Comisiei Europene şi că aderarea României ar putea avea loc gradual. Premierul Dacian Cioloş a afirmat că România şi-a îndeplinit condiţiile pentru a putea adera la spaţiul Schengen şi că acţionează cu multă responsabilitate la controlul frontierelor.

Florin Matei, Agenţia de presă RADOR