RFI: Merkel, după întâlnirea cu Cioloş: România a făcut eforturi pentru aderarea la Schengen, dar aşteptăm raportul CE

Premierul Dacian Cioloş a făcut, joi, o vizită oficială la Berlin unde a avut întâlniri cu cancelarul Germaniei, Angela Merkel, cu parlamentari germani, precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti. Pe agenda dezbaterilor s-au aflat: situaţia imigranţilor, aderarea României la Schengen, colaborarea în cadrul UE, relaţiile economice şi priorităţile Guvernului României în relaţia bilaterală.

Dosarul Schengen

Angela Merkel a declarat, după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Dacian Cioloş, că România a făcut eforturi în ceea ce priveşte apărarea graniţelor şi combaterea corupţiei, dar aşteaptă raportul CE în ceea ce priveşte aderarea la spaţiul Schengen. Cancelarul german a adăugat că „există motive întemeiate să păstrăm libertatea de mişcare în cadrul spaţiului Schengen, iar pentru asta trebuie rezolvată problema migraţiei”. Angela Merkel a mai precizat că actualele controale temporare instituite la graniţe sunt parte a acordului Schengen.

La rândul său, premierul Dacian Cioloş a precizat că România a făcut mari progrese de combatere a corupţiei şi acest lucru este vizibil, iar acutalul guvern va continua eforturile astfel încât aceste progrese să se regăsească şi în raportul Comisiei Europene. „Sperăm că acest lucru va duce în perioada următoare la aderarea României la Schengen„, a declarat Cioloş.

Republica Moldova

Dacian Cioloş, i-a spus cancelarului german, Angela Merkel, că România susţine în continuare calea europeană a Republicii Moldova şi că îşi doreşte instalarea „cât mai repede” a unui guvern proeuropean la Chişinău, astfel încât procesul de reforme să înceapă. Premierul-desemnat Ion Sturza a renunţat la sarcina învestirii Cabinetului, denunţând lipsa susţinerii pentru un guvern proeuropean, după ce în Parlamentul Republicii Moldova nu s-a întrunit cvorumul. La şedinţa specială au venit doar 47 de parlamentari din totalul de 101.

Dialog bilateral

România doreşte să fie un stat membru „proactiv” în UE şi asta presupune un mai bun dialog şi comunicare cu Germania, unul din statele „cheie” şi „motor” ale procesului de transformare instituţională şi de găsire a soluţiilor, a afirmat premierul Dacian Cioloş, la Berlin.

Guvernul României doreşte să facă din România un stat membru proactiv în procesul european şi pe subiectele care sunt pe agenda europeană şi acest aspect proactiv presupune în primul rând un mai bun dialog şi comunicare cu celelalte state membre şi Germania este unul din statele membre cheie din Uniunea Europeană, unul din statele membre motor în procesul de transformare instituţională şi în găsirea deciziilor care trebuie luate„, a spus Cioloş la conferinţa de presă pe care a susţinut-o alături de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

RFI, 7 ianuarie 2016 – Ioana Haşu –