5 sfaturi pentru o dantură sănătoasă

Igiena orală este o activitate zilnică cu rol de a păstra dinții și cavitatea bucală curată. Domnul doctor Vasile Scoruș, medic stomatolog, specialist chirugie BMF, explică de ce este foarte importantă igiena orală şi cum poţi avea o gură cu aspect sănătos şi fără mirosuri neplăcute.

Dr.Vasile Scoruș: Igiena orală este importantă pe două mari paliere: 1. strict local, la nivel de cavitate bucală și, al doilea, pentru sănătatea întregului organism. Cel mai frecvent rezultat al lipsei igienei cavității bucale este apariția, în primul rând, a cariei dentare care se poate complica în timp, și a suferinței paradontale, a îmbolnăvirii gingiei.

Reporter: Care sunt mijloacele de igienizare a cavității bucale?

produse

Dr.Vasile Scoruș: Pentru menținerea igienei cavității orale cel mai la îndemână și mai ieftin este spălatul dinților care poate fi făcut prin periaj cu clasica periuță de dinți, cu periuța electrică, sau, mai nou, există periajul ultrasonic.

Reporter: Din ce cauza apar cariile dentare?

Dr. Vasile Scoruș: Sunt câteva teorii:

  1. Una infecțioasă, care participă din plin la apariția cariei dentare și se referă la virulența microorganismelor existente în cavitatea bucală într-un mod normal, acea microbiocenoză care dacă se “dezechilibrează” poate deveni patologic la nivel de smalț dentar, la nivel de parodonțiu marginal, la nivel de mucoasă de obraji, la nivel de limbă ducând la îmbolnăviri la nivelul cavității bucale.
  2. Un alt element ar fi alimentația cu consum de zaharide și carbohidrați care, prin produșii de fermentație acidă, dau anumite componente care atacă la nivelul smalțului – prima etapă a formării unei carii. Mai mult decât atât, depunerea de placă bacteriană într-o primă fază, tartru ș.a.m.d.

Reporter: Cum se îndepartează aceste depuneri?

Dr. Vasile S

coruș: Sunt câteva mijloace: periajul dentar și folosirea regulată a apei de gură cu diverse compoziții. Apa de gură are în compoziție un antiseptic. Seara, după ce ne spălăm, ne clătim cu apă de gură şi astfel rămâne o peliculă pe dinți și în spațiile interdentare peste noapte. Acest fapt este foarte important din două motive: 1. împiedică aderarea micilor fragmente rămase pe dinte, de spațiile paradontale ca precursori ai plăcii bacteriene prin calcificare, trecându-se în tartru dentar; în al doilea rând este important pentru efectul antiseptic. Sigur, folosirea dușurilor bucale ar mai fi un mijloc eficient de curațare a resturilor de mâncare. Există dușurile bucale care fac același lucru ca și apa de gură, doar că acestea sunt dispozitive care antrenează apa cu presiune în spațiile interdentare, mai ales la purtătorii de lucrări dentare, la nivel de gingie, în spațiul de sub gingie, în spațiile interdentare și acolo curăță mai bine. De asemenea, este eficientă și folosirea aței dentare, dar folosită corect și nu cu regularitate.

Reporter: Ața dentară înlocuiește periajul?

Dr. Vasile Scoruș: În niciun caz. Ața dentară nu face decât să completeze. La fel și dușul bucal, la fel și clătitul cu apă de gură. Periajul nu poate fi înlocuit. Aţa dentară eliberează, practic, spaţiile mai puţin accesibile cu periuţa, urmând după acea un clătit chiar şi cu simpla apă. Chiar şi un clătit abundent cu apă duce la o stare de igienă paradontală importantă la nivelul dinţilor şi a parodonţiului.

Reporter: Cum se realizează periajul corect?

Dr. Vasile Scoruş: Mai întâi ca frecvenţă. Ideal este să ne spălăm pe dinți după fiecare masă chiar după ce mâncăm ceva ca să nu rămână resturi, ceea ce este aproape imposibil. Dar obligatoriu este să facem un periaj corect dimineaţa şi seara. Periajul, în principiu, trebuie făcut oarecum pe grupe de dinţi, din zonele laterale, din zona frontală ş.a.m.d. pe toate feţele, pe feţele dinspre obraji, pe feţele dinspre bolta palatină, respectiv limba şi pe suprafeţele ocluzale, acolo unde se intâmplă masticaţia şi trituraţia alimentelor. Periajul, adică aplicarea periuţei, făcându-se la nivelul suprafeţei dentare într-un unghi aproximativ de 45 de grade. Mai important decât atât este sensul pe care îl dăm periuţei în momentul în care facem periajul. Ideal este să ne obişnuim să periem dinspre gingie spre marginea liberă a dintelui. Practic, încercând să tragem gingia spre dinte. În celălalt sens poate duce la traume repetate, microtraume gingivale care încet – încet pot duce la retracţii gingivale consecutive. Periajul e bine să se facă blând şi nu agresiv.

Aceste procedee de curățare a danturii nu exclud controalele regulate la medicul stomatolog, care ar fi bine să se facă la 6 luni, pentru un control de rutină. Medicul stomatolog are o anumită experienţă, poate vedea, cu instrumentele pe care le are, zone mai ascunse, unde pot apărea carii, suferinţa paradontală sau suferinţa gingiei care acoperă osul.

Reporter: În ziua de astăzi se comercializează o mare varietate de pastă de dinţi: pentru prevenirea cariilor, pentru tartru, pentru dinţii pătaţi etc. Cum să alegem corect pasta de dinţi sau după ce criterii? Sau stomatologul este cel care recomandă?

Dr. Vasile Scoruş: Este ideal ca stomatologul să fie cel care indică pasta de dinţi, dar şi periuţa. Sunt periuţe mai moi, medii, sunt periuţele mai tari, dar care au anumite indicaţii. Sunt paste de dinţi cu compoziţii diferite, unele au desensibilizant în ele care au indicaţii pentru anumite persoane cu o sensibilitate crescută din cauza unui smalţ mai subţire sau din cauza unei retracţii gingivale. O pastă de dinţi cu densisibilizant, folosită regulat, poate ajuta la dispariţia acestor hipersensibilităţi, hiperestezie (sensibilitate exagerată). Alte paste de dinţi ajută la „stoparea” sângerărilor gingivale, dar stoparea nu este suficientă, trebuie văzută cauza sângerării gingivale. Pot fi o multitudine de cauze pentru care ne sângerează gingiile: în urma unui periaj agresiv sau, cel mai frecvent, este tartru care se depune în spaţiul interdentar, între rădăcină şi osul de susţinere şi gingia acoperitoare şi ajungem astfel la inflamarea gingiei care duce la sângerare. Deci doar stomatologul poate afla cauzele acestor afecţiuni şi vă poate recomandă ce aveţi de făcut.

periutaReporter: La ce interval de timp trebuie să ne schimbăm periuţa de dinţi?

Dr. Vasile Scoruş: Media este undeva la 3-4 luni sau unele periuţe au chiar un indicator, perii fiind colaraţi, la un moment dat încep să se decoloreze. Este bine să se schimbe şi apa de gura din timp în timp.

Reporter: Purtărorii de plăci mobilizante cum trebuie să-şi îngijească lucrările?

Dr. Vasile Scoruş: Purtătorii de proteze mobile, sigur după fiecare masă obligatoriu proteza se scoate din cavitatea bucală, se spală, se igienizează cu periuţă și pastă, exact cum spălăm şi dinţii.

Interviu realizat de Emilia Radu

Informațiile prezentate în aceasta rubrica au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate