Minerii din Valea Jiului se pregătesc de grevă generală

Minerii din Valea Jiului se pregătesc de grevă generală. Ieri ei au fost în grevă de avertisment, nemulţumiţi de situaţia în care se află Complexul Energetic Huneadoara, care a intrat oficial în insolvenţă, dar şi de administratorul judiciar desemnat să se ocupe de redresarea companiei.
Preşedintele Sindicatului Muntele, Petru Nica: „Ne-a pus în situaţia de a ne oferi destinele celor 6300 de salariaţi şi locurile de muncă ale acestora în braţele unei firme de apartament, o firmă de insolvenţă care nu are nici cea mai mică experienţă sau poate are experienţa la nivelul unui SRL cu 10 angajaţi. Salariaţii din cadrul celor patru exploatări miniere au cerut întocmirea listelor pentru a semna fiecare angajat pentru declanşarea grevei generale în Valea Jiului. S-ar putea să mai existe proteste la exploatările miniere sau chiar la termocentrale”.
Angajaţii Complexului Energetic Huneadoara ar putea fi afectaţi de insolvenţă dacă administratorul judiciar va decide concedierea unora dintre mineri sau eliminarea unor sporuri. Potrivit corespondentului nostru Ilie Pintea, pentru anul acesta, Complexul Energetic Huneadoara se aşteaptă la pierderi de 400 de milioane de lei, la care se adaugă şi datoriile către furnizori.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 ianuarie)