O aviatoare de 53 de ani a zburat între Marea Britanie şi Australia în biplan cu carlingă deschisă

artme

Aviatoarea britanică Tracey Curtis-Taylor, în vârstă de 53 de ani, a încheiat astăzi o călătorie de trei luni efectuată între Marea Britanie şi Australia într-un biplan cu carlingă deschisă. Ea a refăcut traseul din 1930 al legendarei Amy Johnson, prima femeie care a reuşit să zboare singură din Anglia până la Antipozi.

harta

Tracey Curtis-Taylor a aterizat sâmbătă, 9 ianuarie, pe Aeroportul Internaţional din Sydney cu un Boeing Stearman din 1942 numit „Spirit of Artemis” şi a cerut o băutură tare cu care să sărbătorească, în faţa jurnaliştilor care o aşteptau.

Aviatoarea a parcurs, începând cu 1 octombrie, 22.000 de kilometri, a traversat 23 de ţări şi a folosit 8.000 de litri de combustibil cunoscut ca „avgas”, special pentru motoarele cu piston, greu de găsit astăzi pe aeroporturile moderne.

Ea a efectuat 54 de opriri şi a trebuit să facă faţă noilor condiţii de securitate de pe aeroporturi impuse după 11 septembrie 2001, dar şi după recentele atacuri de la Paris sau după doborârea avionului rusesc din Egipt. Au existat şi întârzieri. Vremea rea din România a împiedicat-o să zboare timp de câteva zile, apoi a fost nevoită să evite spaţiul aerian al Siriei.

carlina

În Arabia Saudită a invitat o prinţesă la bord pentru o mică demonstraţie de zbor iar în Iordania a cunoscut mai multe fete sărace pe care le-a impresionat cu curajul de a efectua această călătorie la vârsta sa. Predecesoarea ei, Amy Johnson avea doar 26 de ani când a ajuns în Australia.

Amy_Johnson_1_Credit_RAFMuseum

În această săptămână s-au împlinit 75 de ani de la moartea ei, la vârsta de 37 de ani, într-un accident de zbor în Anglia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa: Reuters
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă