Discul de muzică clasică al anului 2015 în România

CDul anuluiDiscul care a strâns cea mai mare notă din cele mai multe voturi unice exprimate de public în cadrul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015 derulată pe site-ul Radio România Muzical (http://www.romania-muzical.ro/voteaza-2015) este semnat de pianista română Raluca Ştirbăţ şi cuprinde integrala lucrărilor pentru pian solo de George Enescu. Albumul, alcătuit din trei cd-uri, a apărut la casa Hanssler Classic şi a fost lansat la nivel internaţional în octombrie 2015, iar la Bucureşti pe 3 decembrie 2015.

Discul a strâns un număr de 246 de voturi şi nota 4,93 din maximum 5. A fost difuzat la Radio România Muzical în 4 decembrie 2015 şi poate fi reascultat pe site-ul campaniei.

Albumul reuneşte înregistrări realizate în 2010, 2013 şi cele mai multe, în 2015 – este prima dată când apare pe disc totalitatea lucrărilor pentru pian finalizate de Enescu, un gest recuperator necesar în anul când s-au comemorat 60 ani de la stingerea din viaţă a compozitorului. Patru dintre lucrări sunt înregistrate în premieră mondială (La Fileuse, Regrets, Impromptu în Do major şi Sonatensatz în fa diez minor, aceasta din urmă, o primă formă din 1912 a părţii întâi din Sonata op.24 nr.1 finalizată în 1924), iar alte trei, sunt publicate în premieră pe cd (Preludiul din Preludiu şi Scherzo în fa diez minor, Barcarola în Si bemol Major, Impromptu în La bemol major).

Raluca Ştirbăţ a avut ca referinţe muzicologice volumul Capodopere enesciene de Pascal Bentoiu şi catalogul lucrărilor enesciene realizat de regretata Clemansa Firca. Raluca Ştirbăţ, născută la Iaşi, actualmente stabilită la Viena, este, de altfel, cu adevărat pasionată de tot ceea ce reprezintă moştenirea enesciană: i-a înregistrat lucrările, a făcut parte din colectivul de traducători care a realizat o versiune în limba germană a Capodoperelor enesciene de Pascal Bentoiu (volum de asemenea lansat la Bucureşti pe 3 decembrie 2015), a tras un semnal de alarmă asupra stării avansate de degradare a casei Enescu din Mihăileni, demers care a atras salvarea acestui monument.

Raluca Ştirbăţ: „Cu emoţie am primit vestea că albumul Integrala creaţiei enesciene pentru pian solo este câştigătorul campaniei Votează discul de muzică clasică al anului 2015, o campanie meritorie iniţiată de Radio România Muzical. Le mulţumesc tuturor celor care au votat pentru această realizare discografică şi percep votul lor, înainte de toate, ca pe un omagiu adus compozitorului George Enescu. De asemenea, cred că acest vot este expresia directă de apreciere a iniţiativei mele de a grava pe trei discuri opera enesciană pentru pian în integralitatea ei, un gest care sper că va contribui la cunoaşterea şi re-cunoaşterea marelui compozitor român drept unul dintre coloşii muzicali ai sec. XX, atât în rândul muzicienilor, cât şi al publicului larg de pretutindeni.”

Clasamentul primelor 5 discuri din cadrul proiectului Votează discul de muzică clasică al anului 2015 se prezintă astfel:

  1. Pianista Raluca Ştirbăţ – integrala lucrărilor pentru pian solo de George Enescu (Hanssler Classic 2015);
  2. Violoncelista Laura Buruiană şi pianista Alexandra Silocea – sonate de Enescu, Prokofiev şi Şostakovici (Avie Records 2015);
  3. Violonistul Nemanja Radulovic – albumul Journey East (Deutsche Grammophon 2015);
  4. Avi Avital, mandolină – albumul Vivaldi (Deutsche Grammophon 2015);
  5. Roberto Alagna – albumul My life is an opera (Deutsche Grammophon 2015).