Preşedintele Republicii Moldova a respins propunerea privind desemnarea lui Vlad Plahotniuc pentru funcţia de prim-ministru

La Chişinău, preşedintele Nicolae Timofti respinge propunerea privind desemnarea lui Vlad Plahotniuc pentru funcţia de prim-ministru. Şeful statului îşi întemeiază decizia pe articole din Constituţia Republicii Moldova şi pe hotărârile Curţii Constituţionale, care prevăd că orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate. Nicolae Timofti cere coaliţiei parlamentare să propună un alt nume până mâine la ora 12:00.
De la Radio Chişinău relatează Mariana Vasilache: Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, face referire la o hotărâre a Curţii Constituţionale din 2013, potrivit căreia persoanele asupra cărora planează dubii de integritate nu pot ocupa funcţii de conducere. În acest context, Nicolae Timofti invocă hotărârea parlamentului, din 15 februarie 2013, prin care Vlad Plahotniuc a fost demise din funcţia de prim-vicepreşedinte al parlamentului, aducându-i-se acuzaţi de implicare în activităţi ilegale. Preşedintele Nicolae Timofti propune majorităţi parlamentare identificarea unui alt candidat la funcţia de prim-ministru care s-ar încadra în criterile de integritate enunţate pe care să-l propună până mâine, la  ora 12:00. Candidatura lui Vlad Plahotniuc a fost propusă de Partidul Democrat şi susţinută de cei 56 de deputaţi care formează noua majoritate parlamentară. Deocamdată Vlad Plahotniuc sau alţi reprezentanţi ai coaliţiei majoritare nu au comentat decizia lui Nicolae Timofti. Astăzi, câteva mii de persoane au protesta împotriva numirii lui Vlad Plahotniuc în calitate de candidat la funcţia de premier al Republicii Moldova, iar în cadrul unui alt protest participanţii au manifestat în favoarea acestuia.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 13 ianuarie