2016. január 14

Dacian Cioloş miniszterelnök a mezőgazdasági miniszterrel találkozott

Dacian Cioloş miniszterelnök csütörtökön Achim Irimescu mezőgazdasági miniszterrel folytatott megbeszéléseket a mezőgazdasági termelőknek nyújtott közvetlen kifizetésekről, valamint az Országos Vidékfejlesztési Programról, amelyet az új közös agrárpolitikával harmonizálva kell gyakorlatba ültetni. A mezőgazdasági miniszter további prioritásai között szerepel az öntözőberendezés reabilitálása és a tanácsadói tevékenységek megszervezése és biztositása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.14)

A szociáldemokraták elégedetlenek az „új bérezési törvényre” vonatkozó kormánytervezettel

A Szociáldemokrata Párt (PSD) szerint az „új bérezési törvényről” szóló Cioloş-kormány tervezete nem egyéb, mint a jogszabály alkalmazásának bizonytalan időre való elhalasztása.Codrin Ştefănescu szociáldemokrata főtitkár-helyettes közleményében leszögezte, hogy a volt PSD-kormány a bértörvényt még novemberben véglegesitette. Véleménye szerint a jelenlegi kabinet bejelentése e tervezetet kidolgozó újabb munkacsoport megalakitásáról, amelyet megbiznak e dokumentummal kapcsolatos tanácskozások menetrendjének kijelölésével is, világosan tanuskodik arról, hogy a Cioloş-kormány nem akarja gyakorlatba ültetni a bértörvényt, fűzte hozzá Codrin Ştefănesu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.14)

„Romániának változtatnia kell a környezetvédelmi politikákon”

Cristian Paşca Palmer környezetvédelmi miniszter szerint Romániának változtatnia kell a környezetvédelmi politikákon. A tárcavezető csütörtökön ismertette célkitűzéseit, melyek között szerepel a minisztérium költségvetésének kiegészitése és az Erdészeti Őrszolgálat alkalmazottjai számának növelése, illetve az erdőradar néven ismert, az illetéktelen fakitermelés és -szállítás visszaszorítását célzó integrált nyilvántartási rendszer javitása. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.14)

Az építőipar 9,4 százalékkal nőtt tavaly az első 11 hónapba

Az építőipari termelés volumene tavaly az első tizenegy hónapban 9,4 százalékkal nőtt az előző év hasonló időszakához képest, közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet.Az épületek rendeltetését illetően az ipari létesítmények építésében a növekedés 16,7 százalékos volt, a nem lakóépületeknél végzett munkálatok 3,1 százalékkal bővültek, a lakóépületeknél 4,5 százalékos csökkenést jegyeztek.Novemberben az építőipar teljesítménye 4,4 százalékkal javult a tavalyi tizenegyedik hónaphoz képest.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.14)