Comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos despre implementarea măsurilor legate de securizarea frontierelor externe

Între trei şi patru mii de imigranţi au sosit zilnic în Grecia între Crăciun şi Anul Nou – a spus comisarul pentru Migraţie Dimitris Avramopoulos azi, adresîndu-se deputaţilor din Comisia de Libertăţi Civile a Parlamentului European. El a vorbit şi despre faptul că din ce în ce mai multe state membre reintroduc contralele la frontierele interne şi a pledat pentru menţinerea spaţiului de liberă circulaţie Schengen.

Reporter: Cerasela Rădulescu – Comisarul pentru migraţie, Dimitris Avramopoulos a vorbit eurodeputaţilor despre implementarea măsurilor luate legate de securizarea frontierelor externe şi a avertizat că dacă spaţiul Schengen se prăbuşeşte  ar însemna şi o problemă economică, ţinând cont că va fi afectată libertatea de circulaţie a persoanelor dar şi a mărfurilor. Comisarul a denunţat şi că planul de relocare nu funcţionează, iar ţările europene nu au notificat decât puţin peste 4.200 de locuri disponibile. Eurodeputaţii au solicitat comisiei să spună dacă planul de acţiune comun cu Turcia, privind oprirea  fluxului de imigranţi dinspre această ţară spre Continent funcţionează.

Comisarul Dimitris Avramopoulos: Cu Turcia avem, într-adevăr, un plan de acţiune comun, aşa cum ştiţi, dar nu putem fi mulţumiţi de viteza de implementare a acestuia. Vom continua însă să colaborăm cu partea turcă.

Reporter: Uniunea Europeană a promis Turciei trei miliarde de euro pentru a ajuta refugiaţii de pe teritoriul acestei ţări în schimbul angajamentului Ankarei de a opri acest aflux de imigranţi spre Europa. Planul decis de liderii europeni prevede ca o treime din suma totală de trei miliarde de euro să vină din bugetul comunitar, iar restul să fie finanţat direct de statele membre.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 ianuarie