MUZEE CULINARE: Muzeul Gastronomiei Greceşti, din Atena

Primul muzeu al gastronomiei greceşti şi-a deschis porţile în iunie 2014, în centrul Atenei.

sursa: http://www.gastronomymuseum.gr
sursa: http://www.gastronomymuseum.gr

Patru tineri, cu vârste cuprinse între 22 si 27 de ani – Konstantinos Matsourdelis, Lydia Damkarelou, Omiros Tsapalos şi Matsourdelis Alkyoni – au avut ideea creării acestui muzeu. Pasionaţi, ei au căutat un spaţiu pentru a înfiinţa muzeul. Astfel, au investit într-o clădire mare cu două etaje, construită în stil neoclasic, de la începutul secolului al XIX-lea, au renovat-o şi astfel visul lor a devenit realitate. Muzeul Gastronomiei Greceşti este situat în Atena, în apropierea străzii Evripidou, cunoscută ca un important centru pentru ierburi şi condimente, şi în apropierea Pieţii Centrale Varvakios, bogată în cele mai bune specialităţi locale.

Pentru expoziţia de debut, tinerii au ales ca subiect produsele şi preparatele din bucătăria mănăstirilor greceşti, bazate în principal pe dieta mediteraneană.

sursa: http://www.gastronomymuseum.gr
sursa: http://www.gastronomymuseum.gr

Dieta mediteraneană este o recomandare nutriţională modernă, inspirată iniţial de modelele alimentare tradiţionale din Grecia, Cipru, Italia, Spania, Portugalia şi Turcia, din anii 1940 – 1950. Principalele aspecte ale acestei diete includ consumul ridicat de ulei de măsline, legume, cereale nerafinate, fructe, un consum moderat de peşte şi produse lactate (brânză şi iaurt) ouă, vin şi un consum redus de carne. În anul 2013, UNESCO a adăugat dieta mediteraneană la Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii (dieta include ţările: Italia, Spania, Portugalia, Maroc, Grecia, Cipru şi Croaţia).

Pentru majoritatea oamenilor, dieta mediteraneană este o modalitate sănătoasă de alimentaţie care menţine buna funcţionare a creierului. Cercetările au arătat că oamenii care au urmat această dietă au prezentat un risc scăzut de boli de inimă, de depresie şi de demenţă. Accentul se pune pe fructe proaspete, legume, cereale integrale, leguminoase – fasole, năut, linte – care conţin fibre şi nutrienţi. De asemenea, pe grăsimi sănătoase, grăsimi mononesaturate din măsline, nuci şi peşte. Nivelul ridicat de antioxidanţi din consumul de fructe şi legume protejează împotriva bolii Alzheimer.

sursa: http://www.gastronomymuseum.gr
sursa: http://www.gastronomymuseum.gr

Muzeul expune în spaţiile sale produse locale cu arome unice, metode de gătit, unelte şi ustensile folosite în bucătărie, reţete din toate părţile ţării. Totodată, invită la o călătorie culinară prin istoria, cultura şi valoarea nutritivă a gastronomiei greceşti. Vizitatorii pot afla la acest muzeu unic o mulţime de lucruri interesante despre produsele locale, producerea şi prepararea lor, reţete tradiţionale, cu prezentări audiovizuale

sursa: http://www.gastronomymuseum.gr
sursa: http://www.gastronomymuseum.gr

şi expoziţii de fotografii.

Scopul muzeului este de a educa şi de a informa copiii şi adulţii despre probleme de nutriţie, de sănătate prin cursuri de gătit şi prin programe educaţionale.

Restaurantul muzeului, situat la primul etaj, oferă vizitatorilor posibilitatea de a gusta diferite mâncăruri. Meniul este inspirat de ingredientele, ierburile şi mirodeniile din întreaga ţară şi, de asemenea, prezintă preparate moderne care ilustrează influenţa tradiţiei greceşti în bucătăria contemporană.

Muzeul prin expoziţiile permanente explică prelucrarea unor produse tradiţionale, cum ar fi uleiul de măsline, prezintă preparatele culinare şi metodele folosite la pregătirea produselor regionale. Ocazional, muzeul găzduieşte diferite expoziţii şi proiecte de nutriţie şi gastronomie grecească. La parter se află un magazin şi, în curte, o cafenea. Întregul concept al muzeului este de a educa oamenii, oferind informaţii interesante referitoare la alimentaţie, sănătate şi bucătăria grecească.

Ada Ionescu


 

video – You tube

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=35cC5wvj9f0[/youtube]