Revista presei internaţionale – 16 ianuarie 2016

În discursul său de început de an, la Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat că în 2016 Europa se va confrunta cu mai multe probleme decât în trecut, dar a respins categoric ideea prăbuşirii sistemului comunitar, relatează EUObserver. Juncker a subliniat că reimpunerea controalelor la graniţele interne în Europa va avea costuri enorme, putând ajunge la suma de trei miliarde de euro. Totodată, Il Giornale reţine că liderul european l-a acuzat deschis pe premierul italian Matteo Renzi că dispreţuieşte UE, după ce Roma a blocat un fond de miliarde pentru refugiaţii sirieni din Turcia, insistând ca banii să fie plătiţi în întregime din cuferele UE, nu de către ţările membre. Berlinul se gândeşte la un mini-Schengen pentru a da o lecţie Italiei şi Greciei, titrează La Stampa. Şi, pentru a evita o implozie economică, aşa-zisul mini-Schegen, pe care nemţii îl au în vedere, ar include nucleul ţărilor puternice din zona euro. Germania este prinsă într-un triplu vârtej, crede Business Insider, în care imigranţii sunt o mare provocare socială pentru cultura ei insulară. Peste un milion de persoane au sosit în Europa în 2015 în căutare de refugiu sau de locuri de muncă, aminteşte Stars and Stripes, subliniind că un plan a fost adoptat în septembrie pentru distribuirea a 160.000 de refugiaţi în cadrul UE, dar mai puţin de 300 de persoane au fost supuse procedurilor respective. Într-un interviu pentru La Stampa, fostul preşedinte al Italiei, Giorgio Napolitano, vorbeşte despre o Europă cu două viteze, sau în cercuri concentrice, dar şi despre reformele cerute de Marea Britanie. Englezii ar vrea o colaborare regulată între aceste două Europe, dar noi trebuie să fim atenţi să nu se pună obstacole în calea deciziilor celor care vor o Europă mai puternic integrată, avertizează Napolitano, în legătură cu aşa-numitul plan Brexit, scrie La Stampa. Un extra-summit european ar putea fi ţinut în februarie, pentru finalizarea unui acord cu reformele UE cerute de David Cameron, adaugă The Guardian. Pe fondul unui optimism în creştere că se va ajunge la o înţelegere, surse din cadrul negocierilor au sugerat că preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi-ar putea folosi puterea pentru a convoca un nou summit UE, dacă în februarie progresele nu vor fi suficiente. “Sunt sigur că în februarie vom avea o soluţie, nu un compromis”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, notează The Telegraph.
Incertitudini politice în Republica Moldova în legătură cu desemnarea unui candidat la funcţia de premier. US News subliniază că în ţară continuă protestele, iar Business Insider aminteşte că Moldova a avut cinci premieri în 2015. Dincolo de haosul politic, a avut loc o suită întreagă de manifestări prilejuite de Ziua Naţională a Culturii române şi de împlinirea a 166 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu, informează Moldpres. La evenimente au participat preşedintele ţării şi alţi înalţi oficiali, oameni de cultură, precum şi admiratori ai creaţiei eminesciene. Cu acest prilej, artişti de valoare de la Chişinău au primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofiţer al României, conferit de preşedintele Klaus Iohannis, anunţă Timpul. Distincţiile au fost înmînate „în semn de înaltă apreciere pentru îndelungata şi prestigioasa activitate pusă în slujba afirmării şi menţinerii unui spaţiu cultural unic pe ambele maluri ale Prutului”, precum şi „pentru promovarea cauzei româneşti şi a valorilor europene în R. Moldova”, precizează Timpul.
Am reţinut şi o informaţie din domeniul astronomiei. Cercetătorii au descoperit supernova cea mai strălucitoare din istoria Universului, se entuziasmează revista americană Science. Potrivit publicaţiei ştiinţifice, supernova observată în iunie 2015 este “de două ori mai luminoasă decât toate cele observate până acum, de mii de ori mai luminoasă decât o supernova normală şi străluceşte de 50 de ori mai tare decât Calea noastră Lactee”. Această hiperluminozitate s-ar putea datora exploziilor de mare intensitate provocate de stelele căzătoare, opinează Courrier International.

Cristina Zaharia