Prima întâlnire la vârf între SRR şi Radioteleviziunea Germană – ARD

Leipzig Ovidiu Miculescu Karola Wille okLa Leipzig a avut loc pe 15 ianuarie, la invitaţia ARD – MDR, o întâlnire între prof. dr. Karola Wille, directorul general al ARD (radioteleviziunea publică germană) şi domnul Ovidiu Miculescu, preşedintele director general al SRR (Radio România). Aceasta l-a felicitat pe preşedintele Radio România pentru rezultatele excepţionale obţinute de SRR în 2015 şi a ţinut să menţioneze că e onorată de faptul că MDR Orchestra este invitată să reprezinte Germania la Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio de la Bucureşti RADIRO, ediţia a III-a, ce va avea loc în septembrie 2016 la Bucureşti. În cursul întâlnirii s-au iniţiat discuţii privind posibile proiecte comune între ARD şi Radio România, cu accent pe aspectele privind minorităţile şi iniţiativele culturale.

Cu aceasta ocazie au avut loc întâlniri în studiourile Mittel Deutsche Rundfunk din Halle cu reprezentanţi ai conducerii postului pentru tineret MDR Sputnik şi ale MDR Info, cu focus pe componenta on line şi deschiderea spre vizual a acestora. Preşedintele Radio România a acordat un interviu pentru radioteleviziunea germană ARD-MDR cu privire la proiectele culturale ale Radio România şi în mod special a celor legate de Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio.

Lepzig Ovidiu Miculescu Kristjan Jarvi okCelebrul dirijor Kristjan Jarvi, director muzical al orchestrelor şi corurilor MDR, a fost invitat in calitate de director de onoare al festivalului pentru această a III-a ediţie a RADIRO, urmându-i lui Christian Zaccharias (ediţia I) şi lui Cristian Mandeal (ediţia a II-a). Acesta este extrem de apreciat de publicul din România, în urma spectaculoasei sale apariţii din deschiderea Festivalului Enescu 2015.

În discursul informal susţinut de Ovidiu Miculescu în faţa MDR Leipzig Symphony Orchestra în cadrul repetiţiei conduse de Kristjan Jarvi acesta a reluat pe scurt istoricul şi contextul în care se desfăşoară acest festival începând din 2012, subliniind nivelul ridicat al orchestrelor participante. MDR Orchestra este cea mai veche orchestră radio din Germania şi una dintre primele orchestre radio din lume, şi va susţine la Bucureşti două concerte sub bagheta lui Kristjan Jarvi în cadrul Festivalului RADIRO.

RADOR – 17 ianuarie 2016