Opoziţia din Republica Moldova a contestat la Curtea Constituţională desemnarea lui Pavel Filip în funcţia de premier

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) a înaintat luni o contestaţie la Curtea Constituţională împotriva desemnării lui Pavel Filip pentru funcţia de premier – a anunţat liderul socialiştilor moldoveni, Igor Dodon. PSRM, care dispune de propriul grup parlamentar în legislativul compus din 101 deputaţi, consideră neconstituţională desemnarea actualului ministru al informaticii şi comunicaţiilor pentru postul de premier şi a solicitat Curţii Constituţionale suspendarea deciziei preşedintelui Republicii Moldova până la soluţionarea constaţiei.

În cursul zilei de luni, preşedintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Pavel Filip, care se bucură de susţinerea majorităţii deputaţilor, drept candidat la funcţia de premier al Republicii Moldova, însă această decize trebuie validată de legislativ. Pavel Filip se pregăteşte să prezinte în această săptămână componenţa guvernului şi programul de guvernare, după ce în cursul zilei de luni a purtat consultări cu majoritatea parlamentară care îl susţine.

Serghei Sârbu, deputat al Partidului Democrat, formaţiune politică care face parte din aşa-numita coaliţie pro-europeană, a declarat că documentul de susţinere al lui Pavel Filip a fost semnat de 55 de deputaţi. În cazul în care până pe 29 ianuarie Parlamentul nu va vota un nou guvern, preşedintele Nicolae Timofti va dizolva legislativul şi va decreta organizarea alegerilor anticipate. La sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, Parlamentul l-a demis prin adoptarea unei moţiuni de cenzură pe premierul Valeriu Streleţ.

Tensiunile din cadrul coaliţiei aflate la guvernare s-au acutizat după ce fostul premier Vlad Filat a fost arestat, acesta fiind acuzat într-un dosar de corupţie cu un prejudiciu de 260 milioane de dolari. Scandalul fraudei bancare a izbucnit înainte de alegerile din 2014, în acesta fiind implicate trei bănci, prejudiciul total estimat fiind de 1,5 miliarde de dolari.

MTI – 18 ianuarie