Rusia a decis să nu participe la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Rusia a decis să nu participe la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în aşteptarea ridicării sancţiunilor impuse delegaţiei ruse, mai ales cea privind dreptul de vot, au anunţat astăzi şefii celor două camere ale Parlamentului de la Moscova. Mai multe aflăm de la corespondentul RRA Alexandr Beleavschi.

Reporter: Preşedinţii ambelor camere ale parlamentului rus, Duma de Stat şi Consiliul Federaţiei, Serghei Narîşkin, respectiv Valentina Matvienko, au anunţat astăzi că delegaţia rusă nu va participa la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ce se va desfăşura între 25 şi 29 ianuarie la Strasbourg. Motivul boicotului este menţinerea sancţiunilor impuse delegaţiei ruse în anul 2014 după anexarea Crimeii şi implicarea Moscovei în conflictul din estul Ucrainei. Comentându-le, preşedintele Dumei de Stat, Serghei Narîşkin, a declarat astăzi jurnaliştilor.

Serghei Narîşkin: Avem convingerea profundă că aceste decizii au fost luate în virtutea unei atitudini superficiale sau chiar preconcepute faţă de evenimentele din cadrul crizei ucrainene.

Reporter: În aprilie 2014, APCE a suspendat dreptul de vot al delegaţiei ruse, ca şi dreptul acesteia de a fi reprezentată în organismele de conducere şi misiunile de monitorizare ale Adunării. După cum a precizat Valentina Matvienko, delegaţia rusă nu renunţă la cooperarea cu APCE, dar îşi va relua activitatea numai atunci când va dispune de drepturi egale cu ale celorlalte delegaţii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 ianuarie