2016. január 19

Dacian Cioloş miniszterelnök hivatalos látogatást tesz Párizsban

Dacian Cioloş miniszterelnök szerdán két napos hivatalos látogatásra Párizsba utazik, Francois Hollande francia államfő meghivására. A bukaresti Miniszterelnökség Sajtóirodája szerint a román kormányfő és a francia államfő találkozóját munkaebéd követi, amelyen Manuel Valls kormányfő is részt vesz. A megbeszéléseken teritékre kerül a román-francia stratégiai partnerség keretében gyakorlatba ültetett projektek mielőbbi befejezésének, illetve a szektoriális együttműködés közös érdekű területeken való erősitésének megvitatása. A megbeszélések napirendjén szerepel ugyanakkor Románia schengeni csatlakozása és az Európai Bizottság országjelentése. Dacian Cioloş párizsi látogatása során találkozik a francia parlament két házának elnökeivel és a franciaországi román közösség képviselőivel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.19)

Dacian Cioloş miniszterelenök szerint nem időszerű a választási törvény sürgösségi rendelettel való módositása

Dacian Cioloş miniszterelenök szerint nem időszerű a választási törvény sürgösségi kormányrendelettel való módositása a polgármesterek két fordulóban történő megválasztása érdekében. A miniszterelnök ezáltal válaszolt a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőségének kérésére, amely azt állitja, hogy az egyfordulós helyhatósági választások csak a nagypártoknak kedveznek.”Az általam vezetett kormány független, politikailag nem elkötelezett és úgy vélem, hogy nem demokratikus, hogy egy kormány módositson egy politikai jellegű törvényt”, mondotta Dacian Cioloş.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.19)

Victoria Nuland: Számos amerikai vállalalt érdekelt a romániai befektetések iránt

Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese romániai látogatása alkalmából kijelentette, hogy az USA megelégedéssel nyugtázza a Románia által elért eredményeket a jogállam tiszteletben tartása és az igazságszolgáltatás függetlenségének növelés terén, ami ösztönzőleg hat több amerikai vállalatra, amelyek érdeklődést tanusitanak a romániai beruházások iránt, „de mindez attól függ, hogy milyen mértékben lesz átlátható, világos és nyitott a kormány stratégiája gazdasági téren”. „Az előre lépések az emlitett területeken több amerikai befektetést jelentenek”, fűzte hozzá. Az amerikai hivatalosság egyben megjegyezte, hogy Washington és Bukarest közreműködik az új moldáv kormány megalakitásáért folyó tárgyalások támogatásában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.19)

Megvonják az Országos Etikai Tanácstól a plágiumvádak elbírálását

A keddi kormányülésen megvitatták azt a sürgösségi rendelettervezetet, melynek értelmében a jövőben nem tartozik az Országos Etikai Tanács hatáskörébe a plágiumvádak elbirálása. Az előzőleg közvitára bocsátott rendelettervezet szerint a felsőoktatási intézmények vonhatják vissza az érintettek doktori címét. Az etikai tanácsot többször azzal vádolták, hogy egyes politikusokat felmentett a plágiumvád alól. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.19)

Európai finanszirozás új munkahelyek létrehozására Suceavan

Suceavan van esély arra, hogy részben megoldják a munkahely-hiány kérdést a Polgármesteri Hivatal és a „Ştefan cel Mare” Egyetem között létrejött társulási megállapodás keretében lehivandó európai alapok segitségével. A polgármesteri hivatal képviselői már megkezdték a tárgyalásokat a regionális fejlesztési minisztérium képviselőivel. A suceavai egyetem vezetősége méltatta a projektet, s véeménye szerint az infrastruktúra kiépitése lehetőséget termet a külföldi beruházások vonzására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.19)