Finanţare europeană acordată Societăţii Transgaz pentru lucrări de execuţie la sistemul naţional de transport a gazelor naturale

Uniunea Europeană va acorda aproape 180 de milioane de euro Societăţii Transgaz din România pentru lucrări de execuţie la sistemul naţional de transport a gazelor naturale, în vederea dezvoltării unei conducte care va face legătura între Bulgaria şi Austria, prin România şi Ungaria. Potrivit Comisiei Europene, statele membre au acceptat astăzi propunerea de a investi în total aproape 220 de milioane de euro într-o serie de 15 proiecte-cheie de infrastructură energetică transeuropene, cea mai mare sumă fiind acordată proiectului în care este implicată Societatea Transgaz.

Corespondenţă din Bruxelles – Reporter: Cerasela Rădulescu – Investiţia aprobată de statele membre va fi pentru mari proiecte de infrastructură energetică transeuropene, în principal din Europa Centrală şi de Sud-Est,. Din cele 15 proiecte selectate pentru finanţare 9 sunt în sectorul gazelor naturale şi 6 în sectorul energii electrice. Cea mai mare sumă va fi acordată pentru compania românească Trangaz. Executivul comunitar precizează că interconectorul care va lega reţelele de gaze naturale din Bulgaria, România, Ungaria şi Austria, reprezintă un pas important pentru dezvoltarea pieţei gazelor naturale din spaţiul comunitar, deoarece va permite ca acestea să vină din regiunea caspică şi să ajungă în Europa Centrală. Comisarul European. Comisarul european pentru energie,  Miguel Arias Cańete, spune că această finanţare, de peste 200 de milioane de euro, va ajuta la livrarea gazelor şi a electricităţii, prin contecarea reţelelor din întreaga Europă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 ianuarie