RFI: Analist: România să nu își mai exporte la Chișinău simpatiile politice

 Premierul desemnat al Republicii Moldova, democratul Pavel Filip, a demarat în această dimineață consultările cu deputații din Parlamentul de la Chișinău și cu reprezentanții societății civile. Cu aceste ocazii premierul desemnat își prezintă ideile pe baza cărora își va construi programul de guvernare și criteriile care vor sta la baza selectării membrilor din viitorul Cabinet.

Consultantul politic Radu Magdin crede că Guvernul Filip are toate șansele să fie învestit pentru că “încă de la momentul apariției numelui dumnealui se contura o majoritate în jurul Partidului Democrat din Republica Moldova, peste 50 de deputați trimiseseră un set de semnături în acest sens”.

Va fi un însă un cabinet de criză, crede Radu Magdin, un guvern care va trebui să prezinte niste minime cărți de vizită bazate pe eficiență și credibilitate pe calea reformelor. Altfel nu va primi bani. Or, prioritatea numărul 1 pentru Moldova în momentul de față este să aibă asigurate finanțele necesare funcționării statului. Să nu uităm că în ultimele luni, una dintre marile problem pe agenda publică de la chișinău este faptul că a dispărutdin vistieria statului circa un miliard de dolari cu ocazia scandalului Băncii de Economii.

Rep: Au socialiștii motive să conteste la Curtea Contituțională desemnarea lui Pavel Filip?

  1. Magdin: Socialiștii sunt nemulțumiți pentru că este în interesul lor politic. Ei știu foarte bine că dacă s-ar organiza alegeri anticipate partidul lor și al lui Renato Usatîi ar putea asigura o majoritate în parlament.Așadar, alternative la actual majoritate și la actual învestitură ar fi alegeri anticipate, dublate de venirea la putere a pro-rușilor la Chișinău. Nominalizarea lui Pavel Filip nu e atacabilă. Mai degrabă celelalte nominalizări care s-au făcut fără sprijinul majorității parlamentare au fost discutabile.

Rep: Dacă se va ajunge la învestirea cabinetului Filip, va fi unul pro-vest neapărat?

  1. Magdin: Cred că va fi forțat, vrea-nu vrea, să fie pro-vest. Eu cred că este o aplecare pro-vest conștientizată la nivelul clasei politice, însă nici Vestul nu mai este fraier în sensul în care în momentul acesta nu mai contează să vii și să spui “Da, sunt proeuropean, îmi doresc o relație cu Vestul!” ci trebuie să fii capabil să arăți, pe o perioadă de timp, o serie de victorii, pe etape, pe un plan de reforme proeuropene. Reformele sunt cele care vor valida, sau nu, pretenția de a fi proeuropean.

Rep: România ar trebui să facă ceva, punctual, în perioada următoare?

  1. Magdin: România ar trebui să nu își mai exporte la Chișinău simpatiile politice pentru varii tabere. Dacă ne uităm pe declarațiile politice de la noi din ultimele zile, fiecare a ținut-o pe partidul său, pe afinitățile sale politice. Cred că ar trebui să ne uităm la interesul nostru național. Interesul nbostru național este să avem cu cine dialoga în Republica Moldova, să avem cu cine construi, și de asemenea, având în vedere că se presupune că România va împrumuta Republica Moldova cu 150 de milioane de euro, cred că ar trebui să ne uităm cu atenție la condiționalități și la faptul că dincolo de sprijinul pentru un stat frate, este foarte important să vedem ce se întâmplă cu banii contribuabilului român.

RFI, 18 ianuarie 2016