S-au deschis înscrierile pentru cea de-a doua ediție a Competiției Naționale de CanSat

Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială (ESERO) România, un proiect al Agenției Spațiale Europene în colaborare cu Agenția Spațială Română, lansează cea de-a doua ediție a Competiției Naționale de CanSat, dedicată elevilor de peste 14 ani. Echipe de patru până la șase elevi, coordonați de un cadru didactic se pot înscrie la preselecție până la data de 1 februarie 2016. Echipele selecționate se vor confrunta la nivel național în aprilie, iar echipa câștigătoare se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat din iunie 2016.

Dintre propunerile primite, ESERO România în colaborare cu Departamentul de Educație al Agenției Spațiale Europene (ESA) vor selecta opt echipe pe baza calității propunerii, luându-se în considerare și o distribuție geografică echitabilă la nivelul României.

Profesorii coordonatori ai celor opt echipe selectate, împreună cu alți opt profesori care și-au înscris echipele, dar nu au fost selectați, vor fi invitați la Gura Humorului să participe la un workshop introductiv care se va desfășura între 11-14 februarie 2016. Workshopul va aborda subiecte relevante concursului.

Provocarea pentru elevi va consta în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-un CanSat, o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare.

După realizarea CanSat-ului, echipele vor avea de îndeplinit două misiuni:

Misiunea principala este aceeasi pentru toate echipele participante: de a construi un CanSat capabil să măsoare temperatura și presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi, pe Pământ, după lansare. Datele trebuie să fie transmise de către CanSat cel puțin o dată pe secundă, astfel încât echipa să le poată analiza și afișa pe un grafic.

Misiunea secundară se alege de către fiecare echipă participantă în funcție de preferințe. De exemplu, aceasta poate consta în măsurarea unor parametri mai avansați, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS sau nivelul de radiații din jur, sau aterizarea folosind un mecanism de control, pentru a ateriza cât mai aproape posibil de o țintă.

Campania de lansare din cadrul Competiției Naționale de CanSat – Romania 2016 va avea loc la Suceava, între 21-24 aprilie. Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat ce va avea loc la sfârșitul lunii iunie 2016.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina oficială ESERO România şi pe site-ul www.cansat.eu.

ESERO este un proiect iniţiat de către ESA cu scopul de a folosi fascinaţia pe care o prezintă domeniul spaţial pentru a încuraja predarea şi învăţarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în şcolile europene primare şi secundare. Prin ESERO România, Agenţia Spaţială Română (ROSA) și Agenţia Spaţială Europeană (ESA) doresc să răspundă nevoilor educaționale specifice din România, astfel încât tinerele generații să fie încurajate către o carieră din domeniile STEM.