2016. január 22

Románia jelentős eredményeket ért el a korrupció elleni küzdelemben

Románia jelentős eredményeket ért el a korrupció elleni küzdelemben és most ennek megelőzésére kell összpontositania figyelmét, vélte az Európa Tanács korrupció elleni csoportja. A GRECO csoport pénteken nyilvánosságra hozta negyedik értékelő jelentését a romániai törvényhozási folyamat átláthatóságának javulásáról. Thorbjørn Jagland, az Európa Tanács főtitkára szerint Románia fontos lépéseket tett a korrupciós cselekedetek kivizsgálása és elitélése terén, de most ki kell dolgoznia a korrupciót megelőző rendszert. A parlamenti tagok esetében Viselkedési Kódexet kell elfogadnia, mutat rá a jelentés, megjegyezve, hogy Romániának meg kell vizsgálnia a honatyák parlamenti mentelmi jogára vonatkozó rendszert is. Az Európa Tanács ugyanakkor a birók és ügyészek Viselkedési Kódexének kiegészitését szorgalmazza, az érdekkonfliktusok és a szolgálati összeférhetetlenségi szabályok világos megjelölése révén. A GRECO szerint a vagyon- és érdeknyilatkozatok közzététele, amelyet számos román hivatalosság esetében alkalmaznak, beleértve a parlamenti képviselőket, birókat és ügyészeket, több szemponból követenedő példának tekinthető, de javitani kell a munkamódszeren.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.22)

Nicolae Timofti moldovai és Klaus Iohannis román államfő telefonbeszégetést folytatott

Nicolae Timofti, Moldova Köztársaság, és Klaus Iohannis, Románia elnöke telefonbeszélgetést folytatott a jelenlegi moldovai politikai és szociális helyzetről és a két ország közötti kapcsolatokról, tájékoztatott a moldovai Elnöki Hivatal. Mint Klaus Iohannis megjegyezte, hogy az új moldovai kormány beiktatása révén  az ország fontos lépést tett a politikai válság áthidalásában, valamint az EU és Moldova közötti társulási megállapodás gyakorlatba ültetése terén. A felek kihangsúlyozták országaik együttműködési készségét politikai, gazdasági és szociális téren. Nicolae Timofte  elnök közöntete mondott Kalus Iohannis államfőnek a Románia által nyújtott következetes támogatásért.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.22)

A hatóságok szerint nem lesz gond a hazai gázellátásban

A hatóságok biztositották a lakósságot afelöl, hogy nem lesz gond a hazai gázellátásban, noha a nagy hideg miatt jelentősen megnövekedett a gázfogyasztás. Victor Vlad Grigorescu energiaügyi miniszter megjegyezte, hogy biztositani tudják a szükséges mennyiséget a rekordközeli gázfogyasztáskor is. Mint hozzáfűzte, csütörtökon, országos viszonylatban a gázfogyasztás mintegy 62 millió köbméter volt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.22)

A harmadik napja tartanak a kormányellenes tűntetések Kisinyóvban

A harmadik napja tartanak a kormányellenes tűntetések Kisinyóvban. A tiltakozók a Pavel Filip vezette kormány beiktatsának hatálytalanitását és előrehozott választásokat követelnek. A tüntetők egy dokumentumot fogadtak el a tiltakozó politikai erőket egyesitő plaform létrehozása érdekében és kijelentették, hogy addig tűntetnek, amig lemond a jelenlegi kormány. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.22)

Rozalia Ganciu