Ce nu știi despre vegetațiile adenoide, denumirea corectă a polipilor

vegetatii adenoideVegetațiile adenoide, denumite incorect de populație polipi, reprezintă o hipertrofie a amigdalei faringiene. Frecvența maximă a acestei boli este în intervalul de vârstă cuprins între 3 și 6 ani. În mod normal, vegetațiile adenoide regresează spre pubertate, dar uneori pot persista și la vârsta adultă. Copiii de vârstă școlară sunt purtători de vegetații adenoide într-un procent care variază între 20-45%. Domnul dr. Adrian Ilie, medic primar O.R.L. la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” explică cauzele inflamării vegetațiilor adenoide.

Dr. Adrian Ilie: Cauza principală a acestei hipertrofii este infecția repetată și rinita acută a sugarului și copilului favorizate de clima rece și umedă, cât și de bolile infecțioase ale copilăriei ca scarlatina, pojarul, tusea convulsivă, gripa.

Reporter: Care sunt simptomele adenoidiei?

Dr.Adrian Ilie: Din punct de vedere funcțional, cel mai important simptom este insuficiența respiratorie nazală. Copiii adenoidieni respiră pe gura, mai ales în timpul nopții și au un somn întrerupt și zgomotos, uneori cu crize de sufocare din cauza căderii bazei limbii. Prezintă permanent secreții mucopurulente și vocea este nazonată, aşa-numita rinolalie închisă. Acești copii vor pronunța „baba” în loc de” mama” și „Ada” în loc de „Ana”. Prin tulburarea asupra aerisirii casei timpanului se poate produce surditatea intermitentă. Tulburările reflexe care apar sunt: cefaleea frontală, tusea provocată de secrețiile care se scurg pe peretele posterior faringian, subfebrilitate, enurezis nocturn (pierderea necontrolată a urinei) și alte ticuri. Copiii adenoidieni sunt apatici, neatenți și au un aspect caracteristic cu fața palidă, lipsită de expresie, privire obosită, nas îngust și dinți prost implantați. Ei pot prezenta chiar şi modificări ale coloanei vertebrale și cutiei toracice.

Nu se constată un raport direct între volumul vegetațiilor și gravitatea complicațiilor produse de acestea.

Reporter: Ce complicații pot da vegetațiile adenoide?

Dr.Adrian Ilie: Complicația cea mai frecventă este adenoidita acută, când secrețiile mucopurulente abundente se însoțesc de febră. Alte complicații sunt reprezentate de otite medii, conjunctivite, bronșite recidivante, laringita striduloasă, dar pot să apară şi o serie de complicații la distanță de focarul infecțios rinofaringian reprezentate de apendicită sau nefrite.

Reporter: În urma căror investigații se pune diagnosticul?

Dr.Adrian Ilie: Medicul stabilește diagnosticul atât din datele obținute din interogatoriul mamei, cât și prin metode specifice de diagnostic: rinoscopia anterioară, rinoscopia posterioară, otoscopia și tuşeul de rinofaringe. Aceasta boală poate fi confundată, în lipsa unui examen făcut de specialistul ORL, cu deviația de sept nazal, rinita alergică, polipul nazal, imperforația coanală sau rinita hipertrofică. Cu cât se instituie un tratament mai precoce cu atât mai bun este prognosticul bolii, având în vedere multitudinea complicațiilor care pot apărea.

Reporter: În ce constă tratamentul?

Dr.Adrian Ilie: Tratamentul este chirurgical, operația poartă denumirea de adenoidectomie și este una din cele mai frecvente operații care se execută în secțiile de ORL. Se poate efectua la orice vârstă, dar în caz de necesitate este bine să se facă cât mai repede posibil. Rezultatele postoperatorii sunt în general din cele mai bune, prin cedarea tuturor simptomelor și complicațiilor. Copiii se dezvoltă armonios, prin dispariția tulburărilor digestive și revenirea poftei de mâncare.

Reporter: În ce situații operația este contraindicată?

Dr.Adrian Ilie: Contraindicațiile operației sunt date de perioadele de epidemii de boli contagioase, de infecții acute amigdaliene, diabet, boli grave de inima, tuberculoza evolutivă sau de tulburări de coagulare a sângelui. Alte contraindicații sunt reprezentate de: gura de lup și ozena (inflamație cronică a mucoasei nazale). Se evită, pe cât posibil, sezonul de iarnă și primăvară din cauza variațiilor bruște de temperatură și presiune atmosferică.

Reporter: În ce constă profilaxia vegetațiilor adenoide?

Dr.Adrian Ilie: Profilaxia se poate realiza printr-un regim igienic al copiilor chiar de la naștere în ce privește alimentația, îmbrăcămintea, helio- și aeroterapia, cultura fizică, respectarea programului de vaccinari, vitaminoterapia și tratarea cu seriozitate a tuturor infecțiilor aparatului respirator.

Interviu realizat de Emilia Radu

Informațiile prezentate în aceasta rubrica au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate