2016. január 26

Románia kész támogatni Moldovát, ha az új kormány konkrét reformokkal bizonyítja európai elkötelezettségét

„Románia kész támogatni Moldova Köztársaságot, ha az új kisinyóvi kormány konkrét reformokkal bizonyítja európai elkötelezettségét”, nyilatkozta Dacian Cioloş miniszterelnök kedden Bukarestben, miután Pavel Filip moldovai kormányfővel találkozott. „Moldova Köztársaság politikai stabilitása fontos nemcsak a Prutton túli reformok gyakorlatba ültetése tekintetében, de Románia és a térség szempontjából is. Ismertek az ország nehézségei és az elhúzodó politikai válság, de a kisinyóvi hatóságoknak alkalmazniuk kell azokat a reformokat, amelyeket a köztársaság lakóssága, Románia és az európai partnerek egyaránt elvárnak tőle”, hangsúlyozta Dacian Cioloş. Pavel Filip megköszönte Románia segítőkészségét, amelyet létfontosságúnak nevezett, megjegyezve, hogy kormánya eltökélt abban, hogy az ország ráálljon az EU-val kötött társulási egyezményben foglalt reformok útjára. Pavel Filip korményfőt Kalus Iohannis államfő is fogadta és találkozott a két parlamenti kamara elnökével, Călin Popescu Tăriceanuval şi Valeriu Zgoneaval. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.26)

A polgármesterek két fordulóban való megválasztását támogatja a Liberálisok és Demokraták Szövetsége

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elképzelését, miszerint a polgármestereket két választási fordulóban válasszák meg, támogatja a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE), nyilatkozta Daniel Constantin, az ALDE társelnöke a román közszolgálati rádiónak adott interjúban.”Egy új politikai alakulatnak, mint amilyen az ALDE is, amely először vesz részt a helyhatósági és a parlamenti választásokon, a polgármesterek két fordulóban való megválasztása nagy előnyére lenne”, hangsúlyozta Daniel Constantin. Megemlitjük, hogy Klaus Iohannis államfő pozitivan értékelte a liberális elképzelést a polgármesterek megválasztását illetően, de véleménye szerint erről a pártoknak és a kormánynak kell döntenie.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -01.26)

Tiltakoztak a fafeldolgozó ipar szakszervezetei és munkaadói

A fafeldolgozó ipar szakszervezetei és munkaadói kedden a kormány székháza előtt tiltakoztak az Országos Erdészeti Igazgatás szervezetének, a Romsilva vezetőségének, illetve a szaktárca államtitkárainak lemondását követelve, akiket azzal vádoltak, hogy nem oldják meg a romániai fapiac válságát. A tiltakozók mielőbbi döntés meghozását követelték a faanyaghoz való hozzáférés lehetőségének megteremtésére. A fafeldolgozó ipar már több, mint egy hónapja kéri a kormány és az elnökség közbelépését a Romsilva vezetősége által önkényesen hozott döntések kiigazitásáért, melyek nyomán háromszorosával drágitotta meg a faanyagot, tájékoztatott a román rádió tudósitója. A szakszervezetek és munkaadók szerint a feldolgozó ipar és a bútoripar a csőd szélére sodródott és 300 ezer munkahely van veszélyben „Odajutottunk, hogy nyugatról szerezzük be a faanyagot az árverésen megállapitott kiinduló ár miatt”, mondotta a marosvásárhelyi szakszervezet elnöke. A környezetvédelmi minisztérium úgy tűnik, hogy igazat ad a tiltakozóknak. Erika Stanciu államtitkár elmondta, hogy a minisztérium nem rendelkezik a szükséges eszközökkel arra, hogy közvetlenül és gyorsan közbe lépjen. A környezetvédelmi ministrium és a Versenytanács mát tettek ajánlatokat, összhangban a tiltakozók követeléseivel, de a Romsilva vezetősége mostanig nem vette számba, fűze hozzá Erika Stanciu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.26)

Mevitatták az örökbefogadási eljárások leegyszerűsitését előirányzó törvénytervezetet

A képviselőház munkaügyi és társadalomvédelmi bizottsága megvitatta az örökbefogadási eljárások leegyszerűsitését előirányzó törvénytervezetet. A nevelőszülők és a gyermek közötti jó viszony kialakitásának megkönnyitéséért a szülők hat hónapi alkalmazkodási szabadságban részesülnek, ami megegyezik a gyermeknevelési szabadsággal. A bizottság jelentését a jövő héten a plénum elé terjesztik. A képviselők szavazata döntő jellegű lesz lévén, hogy a dokumentumot a szenátus már jóváhagyta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.26)/rganciu