Persoanele vinovate de organizarea tulburărilor în masă la Chişinău sunt pasibile până la 8 ani de privare de libertate

Organele de ordine din Republica Moldova au stabilit identitatea a douăsprezece persoane, cu vârste cuprinse între 25 şi 50 de ani, care au provocat tulburările din timpul protestelor desfăşurate miercurea trecută în faţa sediului parlamentului republicii; aceştia sunt pasibili de până la opt ani de privare de libertate – a transmis, pentru RIA „Novosti”, o sursă din cadrul Inspectoratului general al poliţiei Ministrului de Interne al Republicii Moldova.
Poliţia a arătat că persoanele vinovate de organizarea tulburărilor în masă la Chişinău sunt pasibile, în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova, de până la 8 ani de privare de libertate. Potrivit datelor organelor de ordine, prejudiciul cauzat de distrugerile produse în timpul revoltelor la parterul clădirii guvernului se ridică la 750 mii de lei (aproximativ 36,3 mii de dolari). De asemenea, potrivit informaţiilor poliţiei, protestatarii au luat de la organele de ordine muniţii în valoare de 275 de mii de lei (aproximativ 13,3 mii de dolari).
După cum relatează Rosbalt, pe 20 ianuarie, la Chişinău au început protestele în masă ale opoziţiei, cerând dizolvarea parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate pentru organul legislativ suprem al ţării. În prima zi, imediat după numirea noului premier, între participanţii la miting şi poliţiştii care păzeau clădirea parlamentului s-a produs o încăierare la una din ieşirile din spate ale clădirii.
Ca urmare a mai multe ciocniri, câteva zeci de protestatari au pătruns în clădirea parlamentului. În timpul ciocnirilor au fost rănite 31 de persoane, inlusiv 27 de ofiţeri de poliţie, dintre care 11 au fost spitalizate.  Procuratura Generală a deschis ulterior dosar penal în conformitate cu Articolul 285 din Codul Penal al Republicii Moldova. Pe 21 ianuarie protestele s-au desfăşurat fără nici un fel de incidente; a doua zi, pe 22 ianuarie, s-au desfăşurat mitinguri în faţa sediului parrlamentului şi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, urmate de organizarea unui pichet în faţa sediului televiziunii publice.
După cum transmite astăzi Rosbalt, reprezentanţii protestatarilor şi-au anunţat intenţia de a continua manifestaţiile în centrul Chişinăului peste câteva zile.

(www.rosbalt.ru – 26 ianuarie )