Revista presei internaţionale 27 ianuarie

Vizita noului premier al Republicii Moldova la Bucureşti este comentată de presa internaţională. România promite Chişinăului un împrumut de 60 de milioane de euro, titrează The New York Times. Scopul este de a împiedica un colaps economic în strâmtorata fostă republică sovietică, precizează Fox News şi International Business Times. Ajutorul este, însă, condiţionat de realizarea de reforme şi de combaterea corupţiei, adaugă Seattle Times. „Dorim să folosim acest sprijin financiar ca pe o punte între momentul de faţă şi momentul în care guvernul de la Chişinău va fi în măsură să semneze un acord cu FMI”, a declarat, la Bucureşti, premierul Pavel Filip, citează cotidianul de peste Prut, Timpul. Republica Moldova se confruntă cu o criză politică gravă, aminteşte Le Monde. Credibilitatea majorităţii parlamentare care sprijină guvernul depinde de capacitatea sa de a satisface aşteptările moldovenilor, precum şi pe cele ale partenerilor europeni şi euro-atlantici, notează AFP. Criza politică din Moldova va fi folosită de terţe forţe, Rusia încercând să destabilizeze situaţia din ţară, avertizează Rzeczpospolita, în timp ce atât Uniunea Europeană, cât şi Statele Unite fac apel la calm.
„Rusia este interesată de o Uniune Europeană unită şi puternică”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul conferinţei de presă anuale, susţinută la Moscova, consemnează Russia Today. Totodată, Lavrov a numit neconstructivă şi periculoasă politica NATO faţă de Rusia, inclusiv întărirea potenţialului militar al alianţei, la graniţe, şi realizarea scutului global antirachetă al SUA în Europa şi Asia. Lavrov a subliniat că planul scutului antirachetă american şi extinderea NATO sunt ‘destabilizatoare şi mioape”, scrie Gazeta Wyborcza. Şeful diplomaţiei ruse a spus, de asemenea, că se teme de teroriştii Statului Islamic, avertizând că unii dintre ei ar fi instruiţi în Georgia, în apropierea graniţei ruse.
Combaterea terorismului este şi principala preocupare a unor întâlniri franco-belgiene. Serviciile secrete franceze şi belgiene colaborează în permanenţă, asigură premierul belgian, pentru a preveni infiltrarea jihadiştilor pe teritoriul european, scrie La Libre Belgique, dezvăluind totodată că serviciile secrete belgiene ştiau din 2012 că teroriştii planificau atentate.
Turneul european al preşedintelui Iranului, Hassan Rouhani este comentat pe larg în presa internaţională. La Vatican a avut loc o întrevedere istorică, titrează Osservatore Romano. Este prima vizită oficială a unui şef de stat iranian în Europa, după 17 ani, subliniază Il Corriere della Sera. Hassan Rouhani s-a întâlnit, la Roma, cu premierul Matteo Renzi şi cu preşedintele Sergio Mattarella, dar şi cu Suveranul Pontif. În timpul întrevederii de la Vatican, Papa Francisc i-a cerut preşedintelui iranian să coopereze cu alţi lideri din Orientul Mijlociu pentru a instaura pacea şi a pune capăt terorismului şi traficului de armament în regiune, notează Il Sole 24 Ore. Invocând instabilitatea din Orientul Mijlociu, Rouhani a afirmat că Iranul este o ţară stabilă şi democratică, reţine Tehran Times. Iranul este o ţară situată într-o regiune de conexiune între Asia Centrală, Caucaz şi Oceanul Indian, şi poziţia sa poate fi exploatată pentru exporturi, crede ziarul iranian. Teheranul a semnat cu Italia un acord în valoare de 17 miliarde de euro. De la Roma, Rouhani ajunge la Paris, anunţă agenţia iraniană IRNA. După semnarea acordului nuclear, preşedintele iranian trebuie să le dovedească susţinătorilor săi şi liderilor religioşi de acasă că acest compromis a meritat făcut, opinează IRNA. Publicaţia europeană Politico susţine că principalul interes al Teheranului în Europa este de a găsi mari corporaţii dornice să investească în industria de petrol şi gaze a ţării, ca şi în sectorul auto. Teheranul a anunţat deja planuri de a cumpăra avioane A380 superjumbo de la Airbus, şi mai târziu, de la Boeing. La Paris, Le Monde prognozează semnarea de protocoale şi acorduri, mai ales pentru Airbus, dar şi în sectorul auto. Companiile franceze ar putea fi beneficiarele unei noi pieţe de 80 de milioane de locuitori, subliniază cotidianul francez, cu o creştere a exporturilor de peste 1,3 miliarde de euro în perioada 2015-2017.

Cristina Zaharia