Comisia Europeană salută progresele făcute de România în lupta anticorupţie

Realizator: Comisia Europeană salută progresele făcute de România în lupta anticorupţie şi subliniază necesitatea continuării lor. Raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare prezentat ieri critică însă lipsa de obiectivitate a parlamentului în solicitările de urmărire penală. Preşedintele Klaus Iohannis consideră că România se află pe o direcţie ascendentă în îndeplinirea obiectivelor, în timp ce guvernul solicită un termen de încheiere a mecanismului pe justiţie.
Raluca Prună, ministrul justiţiei: Există premise destul de clare ca într-un orizont de timp apropiat acest mecanism să nu mai fie necesar, să se poată constata de către Comisia Europeană, de către autorităţile române, de către societate în general că Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu mai este necesar.
Realizator: DNA atrage atenţia că parlamentul a refuzat aproximativ o treime dintre cererile formulate pentru ridicarea imunităţii unor parlamentari. Într-o declaraţie pentru Radio România Actualităţi, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, spune că va relua demersurile pentru urgentarea dezbaterilor referitoare la Codul de conduită al parlamentarilor. În schimb, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, critică modul în care procedează Comisia Europeană faţă de progresele înregistrate de România.

RRA – 28 ianuarie