Numărul de transplanturi a scăzut anul trecut în România

Numărul de transplanturi a scăzut anul trecut în România. Potrivit datelor oficiale, 115 donari au fost înregistraţi în total, cu 20% mai mic faţă de 2014. Coordonatorul naţional de transplant, Victor Zota, precizează că vârsta pacienţilor, disfuncţii în organizarea unor spitale şi întârzierile de plată din sistem sunt principalele motive ale fenomenului.
Victor Zota: Noi, anul trecut am avut o serie de donatori la care nu am putut recolta, fie din cauza vârstei, fie din cauza unor afecţiuni intercurente pe care le-am decoperit ulterior. Au mai fost nişte motive legate oarecum de finanţare. Ca şi motive subiective, au fost câteva disfuncţionalităţi la nivelul unor spitale la care conducerea spitalelor nu au încurajat sub nici o formă ca această activitate să se desfăşoare în secţiile de terapie intensivă, şi bineînţeles probleme legate şi de refuzuri ale familiilor care nu au crescut peste 20% dar la un număr de 200 şi ceva de donatori, 20% deja înseamnă destul de mult.
Realizator: Reporterul nostru Marilena Frâncu ne-a informat că anul trecut s-au realizat 96 de transplanturi de ficat, cu 22 mai puţine ca anul precedent, şi alte 129 de transplanturi de rinichi, în scădere cu 10.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 ianuarie