2016. január 29

Az államfő kihirdette a dohányzást szigoritó törtvényt

 Kluas Iohannis államfő pénteken kihirdette a dohányzást zárt, nyilvános heyeken tiltó törvényt. Az államfő pénteken aláirta a 2002/349-es számú törvényt módositó és kiegészitő jogszabály kihirdetésére vonatkozó rendeletet a dohánytermékek fogyasztása okozta káros hatások megelőzése és leküzdése érdekében, tájékoztatott közleményében az Elnöki Hivatal. A törvény értelmében a dohányzás tilos a zárt és fedett helyiségekben, az akadémiai, oktatási és egészségügyi intézményekben, valamint  a játszótereken és a munkahelyen. Nyilvános területen dohányozni csakis az erre célra létrehozott helyeken szabad. A törvény 45 napra azt követően lép hatályba, hogy közölték a Hivatalos Közlönyben. Ettől a pillanattól tilos a dohányzás minden zárt közterületen. A jogszabály csak a repülőterek és a bűntetést végrehajtó intézetek elkülönitett légtereiben teszi lehetővé a dohányzást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.29)

 A PSD együműködési megállapodást köthet az ALDE-vel és az UNPR-vel

 A helyhatósági választások távlatában a Szociáldemokrata Párt (PSD) együttműködési megállapodást tervez javasolni a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) és a Románia Fejlődéséért Országos Szövetségnek (UNPR). Liviu Dragnea PSD-elnök megerősitette, hogy pártjának eltökélt szándáka bojkottálni a helyhatósági választásokat, ha önkényes eszközökkel módosul a helyhatósági választások törvénye. Másrészt Dragnea megjegyezte, hogy a február 1-én kezdődő parlamenti ülésszakban a PSD prioritásai között szerepel a lobbitevékenység szabályozása, az egészésgügyi- és környezetvédelmi törvények, a bértörvények javitása, illetve a helyi közigazgatási reform. „Mindezek olyan törvények, amelyeken javitani akar a PSD és ezért törvénykezdeményezéseket nyújt be”, magyarázta Liviu Dragnea, hozzáfűzve, hogy a párt Végrehajtó Bizottsága úgy döntött, hogy a helyhatósági választások távlatában a PSD javasoljon együttműködést – ott ahol lehetséges és amennyiben ez segiti a pártot – az ALDE-nak és az UNPR-nek. „Ha az UNPR elfogadja javaslatunkat, aláirjuk a megállapodást. Külön és hasonló megállapodást irunk alá az ALDE-vel is, ha egyetért javaslatunkkal, de más politikai alakulattal nem lépünk választási szövetségre”, szögezte le a szociáldemokrata vezető. A PSD Végrehajtó Bizottsága ugyanakkor úgy döntött, hogy a párt nem vesz részt a helyhatósági választásokon, ha a törvény módosul és a polgármestereket két fordulós és nem egy fordulós szavazáson választják meg, amint ezt a hatályos törvény előirja. Mint Liviu Dragnea megemlitette, a jelenlegi kormány tavalyi parlamenti beiktatásakor Dacian Cioloş miniszterelnök nem szólt arról, hogy a kormányprogram a választási törvény módositását is előirányozza. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.29)

Diszdoktori cimmel tűntették ki José Manuel Barossot

 A Temesvári Nyugati Egyetem diszdoktorává avatták José Manuel Barossot, az Európai Bizottság volt elnökét. A Doctor Honoris Causa Beneficiorul Publicorum diszdoktori cimet az egyetem disztermében adták át Dacian Cioloş miniszterelnök, Călin Popescu Tariceanu szenátusi elnök, Adrian Curaj tanügyminiszter, Vasile Blaga liberális társelnök, valamint az akadémiai közösség tagjai, helyi személyiségek és számos főiskolás jelenlétében. José Manuel Barosso laudiációját Marilen Pirtea, a Nyugati Egyetem rektora olvasta fel. Ezt követően e rendkivüli esemény részvevői meghallgatták a frissen felavatott diszdoktor előadását. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.29)

 A kisinyóvi parlament részben elfogadta a tiltakozók követeléseit

 Moldova Köztársaság parlamentjének vezetősége bejelentette, hogy elfogadták a tiltakozók követeléseinek egyrészét, elsősorban azt, hogy szervezzenek népszavazást az államfő állampolgárok általi, közvetlen megválasztásáért. Adrian Candu parlamenti elnök kijelentette, hogy e témát az első parlamenti üléséken vita alá bocsátják. Adrian Candu elutasitotta azonban az ellenzék által követelt új választások megszervezését, mivel – mint hangsúlyozta – ennek nincs jogi alapja. A tiltakozók vezetői szerint a parlament elnöke által tett javaslatok nem kielégitőek és közölték, hogy folytatják a tiltakozásokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.29)

Rozalia Gănciulescu