Ministrul de externe ungar a precizat că deocamdată nu se ridică un gard la frontiera cu România

Ofensivă diplomatică ungară pe tema crizei migraţiei. Ministrul de externe a dat asigurări la Bucureşti că deocamdată nu se ridică un gard la frontiera cu România. În acelaşi timp, la Sofia premierul Viktor Orban a declarat că problema migraţiei nu mai este una economică şi culturală, ci una de securitate naţională şi siguranţă publică. Cele trei state consideră că trebuie acţionat pentru întărirea frontierelor externe ale UE.

Reporter: Frontierele externe ale UE trebuie apărate mai bine. Acesta este punctul de vedere comun al României şi Ungariei pe tema migraţiei. Ministrul ungar de externe nu s-a ferit să vorbească la Bucureşti despre situaţia în care ţara sa ar ridica un gard la frontiera cu România, o adevărată linie roşie în relaţiile guvernamentale dintre cele două ţări anul trecut. Acum ministrul ungar de externe spune că nuanţele critice au fost depăşite şi este gata să dea un nou elan relaţiilor strategice. El şi-a exprimat speranţa că România este în măsură să-şi apere graniţele şi că nu se va confrunta cu fluxul de migranţi cu care s-a confruntat Ungaria.

Péter Szijjártó: În momentul de faţă nu se construieşte nici un gard la graniţa dintre România şi Ungaria. Se poate să se construiască. Sperăm că nu va fi nici o situaţie în care să se pună în discuţie acest subiect. Dorim atât României, cât şi nouă înşine ca aceste două ţări să nu fie supuse unei presiuni a migranţilor care să facă necesare măsuri ulterioare.

Lazăr Comănescu: Trebuie să lucrăm pentru a consolida pe mai departe o relaţie extrem de bogată, substanţială, care există între România şi Ungaria. Asta include şi libertatea de mişcare, o spun foarte clar.

Reporter: Ungaria avansează ideea unei linii defensive care să implice Bulgaria şi Macedonia dacă Grecia nu este în măsură să-şi îndeplinească obligaţiile şi să stopeze migraţia ilegală. Cotele obligatorii de repartizare a refugiaţilor nu sunt logice şi nu sunt aplicabile, a declarat oficialul ungar. O poziţie similară a avut şi ministrul slovac de externe care a pledat pentru o regândire a acestei abordări din cauza procentului mic de refugiaţi relocaţi. România a acceptat în toamna anului trecut cotele obligatorii, peste 6.000 de migranţi într-o primă etapă. Ungaria sprijină aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Dorinţa unei ţări de a se alătura unui spaţiu care moare este însă o altă chestiune, a comentat premierul ungar.

TVR1 – 29 ianuarie