Ziua Mondiala a Radio-ului, 13 februarie 2016

world radio dayComisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO doreste sa va aduca la cunostinta tema din acest an a Zilei Mondiale a Radio-ului, si anume «Radio-ul pe timp de urgenta si dezastru».

De la conflicte care rezulta in populatii mari de oameni solicitanti de azil pana la urgente in crestere si din ce in ce mai severe generate de schimbarile climatice, este important pentru UNESCO sa evidentieze impactul radio-ului in situatii de urgenta si dezastru. 2016 va fi un an critic pentru interventiile de urgenta si educarea comunitatilor despre reducerea riscului la dezastre.

Mesajele cheie pe care reteaua UNESCO doreste sa le transmita cu aceasta ocazie sunt urmatoarele:

– Libertatea de expresie si siguranta jurnalistilor ar trebui sa reziste dezastrelor.
– Radio-ul imputerniceste supravietuitorii si persoanele vulnerabile, respectand dreptul acestora la intimitate.
– Radio-ul are impact social si ofera acces la informatie. Accesul oamenilor la informatie trebuie protejat.
– Radio-ul salveaza vieti.
– Accesibilitatea imediata a frecventelor este esentiala salvarii vietilor. Aceste frecvente ar trebui protejate pe timp de urgenta.

Detalii despre fiecare dintre cele 5 sub-teme sunt disponibile aici:
http://diamundialradio.org/node/19

Pe pagina de internet a Zilei Mondiale a Radio-ului puteti consulta 15 idei de celebrare a evenimentului, gandite atat pentru statii radio, cat si pentru societatea civila:   http://diamundialradio.org/node/15

In cazul in care doriti sa desfasurati  un eveniment sau un program special care sa marcheze Ziua Mondiala a Radio-ului, Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO va invita sa va inregistrati activitatea in sectiunea special dedicata acestui demers:
http://diamundialradio.org/events/register-your-event