José Manuel Barroso: România este pregătită pentru a obţine statutul de ţară membră a spaţiului Schengen

România este pregătită pentru a obţine statutul de ţară membră a spaţiului Schengen – a spus José Manuel Barroso la ceremonia de la Timişoara unde i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest. Fostul preşedinte al Comisiei Europene l-a apreciat şi pe premierul Dacian Cioloş, prezent la eveniment, spunând că România este pe mâini bune. Nu în ultimul rând a vorbit şi despre criza refugiaţilor.

Reporter: Alina Bujancă – Problema refugiaţilor ca provocare importantă pentru Europa, necesitatea cooperării între serviciile secrete ale statelor membre pentru combaterea terorismului şi pentru securitate, viitorul Europei dar şi şansele României de a adera la spaţiul Schengen au fost subiectele abordate la Timişoara de fostul preşedinte al Comisiei Europene, José Manuel Barroso care a primit astăzi titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara. Acesta a declarat că Europa trebuie să-i primească pe refugiaţi, să dea adovadă de solidaritate şi totodată să lupte împotriva violenţei pentru că proiectul european este un proiect al păcii.

José Manuel Barroso: Cei mai mulţi refugiaţi vin aici pentru că sunt într-o situaţie disperată. Oamenii îşi văd oraşele distruse şi aşa că trebuie să arătăm că suntem umani. Dacă vin aici trebuie să-i primim. Le cerem europenilor să facă acest exerciţiu moral. Acesta este primul punct, un efort umanitar.

Reporter: Barroso a subliniat însă şi obligaţia UE de a se apăra împotriva celor care îi pun în pericol securitatea, iar acest lucru se poate face prin alocarea de resurse şi cooperarea între serviciile secrete ale statelor membre.

José Manuel Barroso: Uniunea Europeană are obligaţia să se apere împotriva criminalităţii; să luptăm împotriva celor care ne pun în pericol securitatea. Pentru aceasta este nevoie de cooperare între guverne. Ce trebuie să facem? Este să creştem nivelul de încredere şi cooperare între serviciile secrete ale statelor membre.

Reporter: A spus Barroso – care a subliniat că trebuie să se facă distincţie între refugiaţi şi reţelele teroriste.

Reporter: Întrebat de Radio România Actualităţi, despre perspectivele ţării noastre de a adera la spaţiul Schengen, fostul preşedintele al Comisiei Europene a spus că România este pregătită pentru a obţine acest statut.

José Manuel Barroso: România ar trebui să fie membră a spaţiului Schengen, iar prin aderarea sa va creşte nu va descreşte securitatea în Europa. Înţeleg că există o anumită provocare. Refugiaţii şi imigraţia ilegală iar UE este mai prudentă dar mi-aş dori să fie mai devreme decât mai târziu.

Reporter: Prezent la eveniment, primul ministru, Dacian Cioloş a subliniat meritele lui José Manuel Barroso în extinderea şi consolidarea UE. Acesta a vorbit în cadrul unei conferinţe de presă şi despre modul în care România trebuie să-şi asume deciziile în raport cu Bruxellesul.

Dacian Cioloş: Am avut deja în guvern mai multe discuţii şi o să mai avem în care vreau să responsabilizez miniştrii ca tot ce înseamnă condiţionalitate europeană să nu mai fie văzută ca o obligaţie dictată de la Bruxelles, ci ca nişte lucruri pe care trebuie să ni le asumăm noi. Şi atunci când cu anumite condiţionalităţi nu suntem de acord, pentru că ele nu mai corespund obiectivelor de politici publice pe care le avem, atunci mergem la Bruxelles, discutăm, le explicăm şi le corelăm cu obiectivele celorlalte state membre pentru că sigur vorbim de infrastructură sau de alte tipuri de politici. E nevoie de corelarea asta la nivel european. Dar în primul rând trebuie să ştim noi ce vrem, ca să putem discuta la Bruxelles şi să nu mai mergem la Bruxelles doar ca la Înalta Poartă, unde să cerem invitaţii.

Reporter: Ceremonai de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest din Timişoara a constituit un adevărat prilej de sărbătoare academică, la eveniment fiind prezenţi, pe lângă membri ai guvernului şi autorităţi locale, Inalt Preasfinţia Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, profesori universitari, oameni de cultură şi numeroşi studenţi.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 ianuarie