Olanda propune ca migranţii care ajung în Europa prin Grecia să fie trimişi imediat înapoi în Turcia

Olanda are o altă propunere pentru a diminua numărul refugiaţilor care vin în Europa. Odată ajunşi în Grecia, aceştia ar trebui să fie trimişi imediat spre Turcia cu un feribot, iar această operaţiune ar trebui să înceapă în martie sau aprilie. De cealaltă parte, statele membre ale UE ar urma să preia 250 de mii de refugiaţi pe an. Propunerea vine de la partenerul de coaliţie al premierului Mark Rutte şi e criticată deja de Comisia Europeană.

Reporter: Claudia Marcu – Liderul PSD din Olanda şi partener al coaliţiei guvernamentale, condusă de liberalul Mark Rutte, propune ca cei care ajung în Europa prin Grecia să fie trimişi imediat înapoi în Turcia. Diederik Samsom propune o procedură scurtă de înregistrare pe insulele greceşti şi apoi îmbarcarea pe un feribot cu destinaţia Turcia, de unde pot să ceară azil pentru Europa. Turcia ar fi de acord cu propunerea dacă Europa va primi anual 150  până la 200 de mii de refugiaţi. Aceştia ar urma să fie preluaţi doar de câteva ţări, ca de exemplu Suedia, Germania, Franţa, Portugalia, Spania, Italia şi Olanda. Contribuţia celorlalte ţări ar putea fi doar financiară. Propunerea a fost deja criticată de jurişti în drept internaţional pentru că Turcia nu este considerată o ţară sigură, dar şi de Comisia Europeană. Premierul Mark Rutte este însă precaut. În timp ce ministrul său pentru migraţie este de părere că soluţia ar putea să fie viabilă, Rutte dă un răspuns diplomat: „încercăm să rezolvăm problema acţionând pe mai multe fronturi”.

Mark Rutte: În acest moment fac tot ce se poate ca numărul refugiaţilor să fie drastic redus printr-o abordare pan europeană. Dacă nu va merge aşa ne vom gândi şi la alte opţiuni.

Reporter: Mark Rutte a reiterat astăzi că responsabilitatea rezolvării crizei aparţine tuturor statelor membre. La întrebarea: ce va face concret în calitate de preşedinte al Consiliului European de Miniştri să convingă statele din estul Europei, să facă mai mult în această direcţie, premierul olandez a răspuns:

Mark Rutte: Ieri am vorbit cu colegul meu din Polonia. În această seară cu cel din Slovenia, şi voi continua aşa. Nu avem întotdeauna aceleaşi poziţii. Aveţi dreptate, sunt diferenţe, dar şi aceste ţări sunt de acord că soluţia trebuie să fie una europeană. Nici o abordare de genul: vom lua măsuri în regiunea noastră nu ajută, pentru că aceste măsuri vor avea efecte asupra altor ţări. Puterea Uniunii este în acţiunea concertată – a precizat Mark Rutte, adăugând că în ceea ce priveşte relocarea refugiaţilor există nişte angajamente care trebuie respectate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 ianuarie