2016. február 1

Dacian Cioloş miniszterelnök a polgármester-választásról tárgyalt a parlamenti pártok vezetőivel

A hétfői egyeztetéseken a liberálisok és a szociáldemokraták fenntartották álláspontjukat. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) továbbra is a kétfordulós polgármester-választást szorgalmazta, miközben a Szociáldemokrata Párt (PSD) elutasitotta a liberális javaslatot, de egyetértett a szabályok megváltoztatásával a jövőre nézve. Ludovic Orban liberális képviselő szerint fontos a többségi elv tiszteletben tartása a polgármesterek megválasztásakor. Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető úgy vélte, hogy semmi nem indokolja a választási törvény módositását néhány hónappal a helyhatósági választások előtt. Dragnea szerint a a polgármesterek kétfordulós választáson történő megválasztásáról a jövőben egy új parlament keretében lehet tárgyalni. Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke szerint a törvény módositása most veszélyes lenne Romána politikai stabilitására nézve.  Az RMDSZ is az egyfordulós polgármester-választást támogatja, miközben a Traian Băsescu volt államfő vezette Népi Mozgalom (MP) osztja a törvénymódosítást sürgető álláspontokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.01)

Az igazságügyi miniszter üdvözli a Bűntető Törvényköny és a Büntetőeljárási Törvénykönyv módositásáért tett eljárásokat

Raluca Prună igazságügyi miniszter üdvözölte a Valeriu Zgonea képviselőházi elnök által tett eljárásokat annak érdekében, hogy a jogi bizottságban felújjitsák a Bűntető Törvényköny és a Büntetőeljárási Törvénykönyv módositására hivatott tárgyalásokat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.01)

A juh- és kecsketenyésztők a tiltakozások felújjitásával fenyegetnek

A juh- és kecsketenyésztők szerint a mezőgazdasági- és a környezetvédelmi minisztérium a vadászati törvényt a velük való konzultálás nélkül módositotta és ezért újabb fővárosi tűntetésekkel fenyegetnek. Az Agrostar Szakszervezeti Szövetséghez társult  Juh- és Kecsketenyésztők Országos Szakszervezete közölte, hogy helyi szinten hamarosan tiltakozó akciókat szerveznek, majd elzárják az országutakat, mivel továbbra is elégedetlenek a juhnyájat őrző kutyák számának korlátozására és a legeltetési időszakok leszoritására vonatkozó új törvényes előirásokkal. A juhászok képviselői szerint a hatóságok megszegték a decemberi tiltakozás nyomán a parlamentben megkötött jegyzőkönyvet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.01)

Az Európai Újjáépitési és Fejlesztési Bank elnöke két napos hivatalos látogatást tesz Romániában

Az Európai Újjáépitési és Fejlesztési Bank (BERD) elnöke hétfőn és kedden Romániába látogat, hogy megbeszéléseket folytasson a román hivatalosságokkal és az üzleti partnerekkel. A BERD az egyik legnagyobb nemzetközi beruházó Romániában; mostanig több mint hét miliárd eurót fektetett be. A bank a tavaly új stratégiát fogadott el Romániára vonatkozóan, amely a következő négy évre előirányozza a befektetési prioritásokat, melyek között szerepel a finanszirozáshoz való hozzáférés kiterjesztése, az infrastruktúra javitása és a versenyképesség növelése a magánszektorban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.01)

Rozalia Ganciulescu