Două Consilii Europene informale importante vor avea loc la Amsterdam, săptămâna viitoare

La Amsterdam vor avea loc săptămâna viitoare două Consilii Europene informale, prima dată se vor reuni miniştrii apărării, apoi, spre sfârşitul săptămânii, este programată întâlnirea miniştrilor de externe.
Miniştrii europeni ai apărării se întâlnesc la Amsterdam pentru a discuta câteva misiuni la care participă Europa în Cornul Africii, în regiunea Sahel, dar şi în Republica Centrafricană. Strategia europeană pentru politică externă şi de securitate va fi discutată împreună cu miniştrii de externe, care vor fi în Amsterdam la sfârşitul săptămânii. Preşedinţia olandeză a îmceput deja consultările pentru revizuirea strategiei europene încă de la sfârşitul anului trecut. Rezultatele consultărilor cu experţii în drept european, internaţional şi cu reprezentanţi ai societăţii civile vor fi folosite în editarea noii strategii, editare la care, pe lângă Olanda, contribuie Austria şi România, a menţionat, nu cu mult timp în urmă, ministrul olandez de externe, Bert Koenders.
„Cred că toată lumea este de acord că, atunci când vorbim despre relaţia cu Africa de Nord, cu Orientul Mijlociu sau cu Siria, nu putem acţiona decât împreună. Este foarte importantă o uniune diplomatică. Altfel nu exportăm stabilitate, ci importăm instabilitate! Împreună cu cele două ţări, Austria şi România, pregătim o nouă strategie care va fi prezentată în luna iunie” – a precizat pentru RRA Bert Koenders, ministrul olandez de externe.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 ianuarie)