În Spania, premierul în funcţie, Mariano Rajoy, ar putea refuza din nou să îşi prezinte candidatura pentru funcţia de premier

În Spania, premierul în funcţie, conservatorul Mariano Rajoy, ar putea refuza din nou să îşi prezinte candidatura pentru funcţia de premier, dacă nu obţine sprijinul Partidului Socialist. Regele Felipe al VI-lea încheie mâine a doua rundă de consultări cu liderii partidelor parlamentare în vederea formării unui nou guvern, după alegerile legislative din 20 decembrie anul trecut. Cu detalii, de la Madrid, corespondenta Radio România Actualităţi, Annamaria Damian.
Reporter: Liderul Partidului Popular, Mariano Rajoy, va respinge din nou oferta regelui Felipe al VI-lea de la reuniunea de mâine, dacă socialiştii nu îşi modifică poziţia şi nu oferă sprijinjul lor pentru un executiv moderat şi de stabilitate. Partidul Socialist doreşte un guvern progresist şi reformator – a anunţat în mai multe rânduri liderul Pedro Sánchez, care a respins un acord cu popularii şi s-a arătat deschis pentru un pact cu formaţiunea Podemos, în vederea alcătuirii unui guvern de stânga. Javier Maroto, responsabil PP, critică poziţia Partidului Socialist şi avertizează asupra unui guvern radical.
Javier Maroto: Propunerea de de guvern radical pe care domnul Sánchez o are în cap este un labirint fără ieşire.
Reporter: La rândul său, socialiştii au criticat cazurile de corupţie din partidul lui Rajoy, care este afectat acum de un dosar deschis la Valencia, una din bazele candidaturii din legislatura trecută a premierului. Astăzi, după reuniunea cu regele, liderul formaţiunii Ciudadanos, al patrulea, cel mai votat partid care deţine 40 de mandate în Parlament, s-a arătat dispus să medieze un acord între partidele tradiţionale Popular şi Socialist.